Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μέρες αγάπης, ζεστασιάς, χαράς και κεφιού. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το γιορτινό τραπέζι έχει την τιμητική του, αφού είναι η ευκαιρία να μαζευτεί κάθε οικογένεια στο σπιτικό της και να γευτεί παραδοσιακές νοστιμιές. Το τραπέζι της αλλαγής του Χρόνου , τα θέλει όλα και οι νοικοκυρές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ευχαριστηθούν όλοι αυτές τις ημέρες. Έτσι, τα κηροπήγια, τα χειροποίητα τραπεζομάντηλα, τα καλά ποτήρια, τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, είναι αυτά που θα δώσουν αστραφτερή ατμόσφαιρα τις μέρες της γιορτής.

Αφεθείτε λοιπόν στη νοστιμιά των εδεσμάτων, στην υγρή απόλαυση ενός κρασιού, θα χαλαρώσετε και θα νιώσετε όμορφα πολύ.

Τούρτα Ανανά

1 λίτρο χυμό ανανά

1/2 κιλό σαβαγιάρ ή μια φέτα παντεσπάνι

4 κουταλιές γεμάτες κορν-φλάουερ

4 κουταλιές ζάχαρη

1 κονσέρβα μεγάλη κομπόστα ανανά

1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροαλεσμένα.

250 γραμ. φρέσκια κρέμα.

Εκτέλεση:

Κόβουμε τον ανανά κομματάκια και τον ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα. Στρώνουμε τα σαβαγιάρ σε ένα πιρέξ και τα ραντίζουμε με το ζουμί της κομπόστας.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον χυμό, το κορν-φλάουερ και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει. Μόλις πήξει η κρέμα, ρίχνουμε τον ανανά με τα αμύγδαλα.

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Υλικά

1.250 γρ. αλεύρι

2 κουταλιές σούπας μαγιά μπύρας

220 γρ. βούτυρο γάλακτος

350 γρ. ζάχαρη

8 αυγά

1 κουτ. Σούπας ξύσμα λεμονιού

100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

220 γρ. γάλα

Λίγο αλάτι

3 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το γάλα να γίνει χλιαρό, λιώστε μέσα σ’ αυτό τη μαγιά της μπύρας. Προσθέστε λίγες κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε τον και αφήστε τον σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το στο αλεύρι. Προσθέστε τα αυγά  ολόκληρα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκάλι, τη μαγιά της μπύρας που έχει εν τω μεταξύ φουσκώσει. Ζυμώστε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή. Σκεπάστε τη ζύμη, βάλτε την σε ζεστό μέρος και αφήστε την να φουσκώσει. Υπολογίστε ότι πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της περίπου. Ξαναζυμώστε τη ζύμη και τοποθετήστε τη σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι σκεπασμένη.

Αλείψτε τη με αυγό, πασπαλίστε με ζάχαρη ή ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήστε τα σε μέτριο φούρνο για μία περίπου ώρα.

  Χοιρινό με πορτοκάλι στο φούρνο

Υλικά

2 κιλά σπάλα χοιρινό

½ κιλό πιπεριές πράσινες

½ κιλό πορτοκάλια

½ κιλό ντομάτες

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Δεντρολίβανο

2 ποτήρια κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ανοίγουμε με ένα γουδοχέρι το χοιρινό μας. Στη συνέχεια κόβουμε σε ροδελίτσες τις πιπεριές και τις ντομάτες. Τις τοποθετούμε πάνω στο φιλέτο μας, αφού το έχουμε αλατίσει. Στη συνέχεια βάζουμε μια χούφτα δεντρολίβανο, λίγο ρίγανη και λίγο αλάτι. Κατόπιν, τυλίγουμε το χοιρινό και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ.

Εν συνεχεία στύβουμε τα πορτοκάλια, ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε το φιλέτο. Έπειτα βάζουμε το φιλέτο στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Μοναστηριακή Βασιλόπιτα

Η Βασιλόπιτα ως έθιμο ήρθε στην Ελλάδα από την Καισαρεία, όταν ο Μέγας Βασίλειος προσπαθώντας να σώσει τη φτωχή πόλη, η οποία αντιμετώπιζε μια σοβαρή απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει γλυκά ψωμιά για να τους τα μοιράσει.

Αναμφίβολα, η Βασιλόπιτα είναι ένας από τους γευστικούς πρωταγωνιστές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες φυσικά παραλλαγές. Η ακόλουθη συνταγή είναι μια μοναστηριακή εκδοχή της Βασιλόπιτας, με απλά υλικά και εύκολη στην παρασκευή της.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζάνια βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας μαγιά νωπή
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα
6 αυγά
Αλάτι
Μαχλέπι

άχνη ζαχαρη
αμύγδαλα ασπρισμένα

Επί το έργον
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο από το αλεύρι για να  γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να  φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό και το σουρώνουμε. Πετάμε το μαχλέπι και κρατάμε το νερό. Σε λεκάνη  βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια  λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, τον χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και λίγο αλάτι.Ζημώνουμε καλά ώσπου να σφίξει η ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένη λεκάνη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τη πίτα. Τη βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με τα αμύγδαλα και αν θέλουμε γράφουμε  με τα αμύγδαλα τον αριθμό του νέου έτους. Την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και την αλείφουμε προσεκτικά με χτυπημένο αυγό. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε γύρω γύρω με άχνη ζάχαρη.

Η Βασιλόπιτα ως έθιμο ήρθε στην Ελλάδα από την Καισαρεία, όταν ο Μέγας Βασίλειος προσπαθώντας να σώσει τη φτωχή πόλη, η οποία αντιμετώπιζε μια σοβαρή απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει γλυκά ψωμιά για να τους τα μοιράσει.

Αναμφίβολα, η Βασιλόπιτα είναι ένας από τους γευστικούς πρωταγωνιστές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες φυσικά παραλλαγές. Η ακόλουθη συνταγή είναι μια μοναστηριακή εκδοχή της Βασιλόπιτας, με απλά υλικά και εύκολη στην παρασκευή της.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζάνια βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας μαγιά νωπή
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα
6 αυγά
Αλάτι
Μαχλέπι

άχνη ζαχαρη
αμύγδαλα ασπρισμένα

Επί το έργον
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο από το αλεύρι για να  γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να  φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό και το σουρώνουμε. Πετάμε το μαχλέπι και κρατάμε το νερό. Σε λεκάνη  βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια  λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, τον χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και λίγο αλάτι.Ζημώνουμε καλά ώσπου να σφίξει η ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένη λεκάνη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τη πίτα. Τη βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με τα αμύγδαλα και αν θέλουμε γράφουμε  με τα αμύγδαλα τον αριθμό του νέου έτους. Την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και την αλείφουμε προσεκτικά με χτυπημένο αυγό. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε γύρω γύρω με άχνη ζάχαρη.

 

 

shares