“Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας” είναι το θέμα της διημερίδας που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Μαΐου 2018, στην Costa Navarino, από τον δήμο Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Π.Ε Μεσσηνίας.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 9 το πρωί με εισηγητές τον Νίκο Χιωτάκη (EL/EPP), μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και του Ossi Martikainen (ALDE/FI), πρόεδρου της επιτροπής ΝΑΤ – Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας, Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και Γιώργος Πατούλης (ΕL/EPP), δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Η 1η συνεδρία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με θέμα “Τομέας ελαιολάδου – προκλήσεις και προοπτικές”  με συντονίστρια την Birgitta Sacredeus (SV/EPP), μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

 

 

 

 

 

 

 

Για το θέμα θα μιλήσουν οι:

– Luca Zaia: (IT/ECR), Πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

– Laurent Mercier, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ AGRI (G4 – Μονάδα για τις αροτραίες καλλιέργειες και το ελαιόλαδο).

– Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, μέλος του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του ΣΕΒΙΤΕΛ, παραγωγός (Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου).

– Ξενοφών Κάππας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη»

(Μεσσηνία και ποιοτικό ελαιόλαδο, μια αιώνια αγάπη).

Θα ακολουθήσει στις 11:0 η 2η συνεδρία  που θ έχει ως βασικό θέμα “Το ελαιόλαδο ως βασικό στοιχείο μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής” με  συντονιστή τον Karsten Uno Petersen (DK/PES), μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Για το θέμα θα μιλήσουν οι :

– Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας

(Υγεία, πολιτισμός και βιώσιμο περιβάλλον: το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής).

– Thierry Giordano, Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO).

– Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια με αντικείμενο «Κλινική

Διατροφή», Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD).

– Δρ. Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος (Η πολιτιστική διάσταση της μεσογειακής διατροφής και οι αναπτυξιακές της προοπτικές).

Οι εργασίες της 2ης ημέρας της διάσκεψης της επιτροπής ΝΑΤ,  θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 9:30 το πρωί.

Τόπος διεξαγωγής : Αίθουσα «Great Hall» του κέντρου εκδηλώσεων «House of Events» Costa Navarino.

Το πρόγραμμα:

 

shares