b6cf4c1c5eb87ac346450de41b36dcdd.w600.h340.z1

Nέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιήθεί μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ αναφορικά με το θέμα των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, καθώς  σύμφωνα με το medispin.gr, από την σημερινή πολύωρη συνάντηση των δύο πλευρών, δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερο.

Η μόνη εξέλιξη που συζητήθηκε με σφοδρή πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο είναι να μεταφερθεί κωδικός περίπου 40 με 50 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες παρόχους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι είχαν επιβαρυνθεί με επιπλέον πλαφόν, το διάστημα που δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά τα ΠΕΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας στην σημερινή συνάντηση δεν φάνηκε πρόθυμος πάντως να αυξήσει τον προϋπολογισμό των κλινικοεργαστηριακών γιατρών- από τα 328 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα- ενώ επιμένει και στο θέμα της καταβολής του clawback, το οποίο ωστόσο θα είναι δυνητικό και όχι υποχρεωτικό, όπως εξηγεί ο κ. Βλασταράκος. Οι γιατροί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, ζητούν ακόμη κάθε εξέταση που εκτελείται να αποζημιώνεται, καθώς και θέσπιση πρωτοκόλλων για την συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων.

Αύριο στις 08.30 το πρωί θα συγκληθεί η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στα γραφεία του Π.Ι.Σ. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την Π.Ε.Δ., θα ανακοινωθούν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. για μία ακόμη φορά δήλωσε πως «η αναπλήρωση του ποσού που επιβαρύνθηκαν οι πάροχοι υγείας λόγω των κλειστών εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση, αλλά την οριστική λύση του προβλήματος τη δίνει η αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία πρέπει να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ελέγχοντας πάντοτε και βάζοντας τις συνταγογραφικές εκείνες κατευθύνσεις που χρειάζονται για την αποφυγή άσκοπων υπερβολών».

shares