168218-ypourgikosymboulio2

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίιου τέθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 10:30 το πρωί της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσπευση του κυβερνητικού έργου, με δεδομένο το γεγονός ότι ήδη η χώρα δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό, ιδίως σε ό,τι αφορά  σύμφωνα με το tvxs.gr,το μέτωπο της οικονομίας και το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, συνέστησε στους υπουργούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δείξουν, όπως είπε, «μηδενική ανοχή» σε αλαζονικές συμπεριφορές αλλά και να δώσουν βάρος στη σωστή διαχείριση. «Θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.

Ο Αλ. Τσίπρας επέστησε την προσοχή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να θυμούνται πως υπάρχει πλέον μια κυβέρνηση «όλων των Ελλήνων». Χαρακτήρισε ως πρώτιστο χρέος την αλληλεγγύη προς τους αδύναμους και την επαναφορά της αξιοπρέπειας αλλά και της προστασίας των πολιτών που επλήγησαν από τις πολιτικές του παρελθόντος.

Χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την επαναλειτουργία της Οικονομίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση με ένα τετραετές σχέδιο, ώστε να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και δημοσιονομική ισορροπία. «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, δεν πάμε σε καταστροφική ρήξη, αλλά δεν θα συνεχίσουμε τις πολιτικές της καταστροφής και της υποτέλειας», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Προχωράμε χτίζοντας ένα νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ευχόμενος καλή επιτυχία στα μέλη του συμβουλίου.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός μίλησε για τα θετικά μηνύματα που ήρθαν για την Ελλάδα από όλο τον κόσμο και σημείωσε ότι η χώρα ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τη δική της ατζέντα, ώστε να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι. «Είμαστε ανοικτοί και καλόπιστοι σε συζητήσεις». Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμες και παραγωγικές τις επικείμενες επαφές με τους κκ. Σουλτς και Ντάισελμπλουμ, την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Πέμπτη την πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό «πραγματιστή», υπογραμμίζοντας πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο επόμενος σταθμός του κ. Σουλτς θα είναι το Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Την Παρασκευή, εξάλλου, έρχεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει συνάντηση τόσο με τον Αλ. Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, με τις δηλώσεις που έχει κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας σε όλους τόνους ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους της.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη το στίγμα που θα ακολουθήσει στο εξής, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά, ενώ επισήμανε ότι κάθε εβδομάδα θα λαμβάνει χώρα ξεχωριστή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τους 13 υπουργούς του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η απάντηση της ΝΔ

«Οι πρώτες ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα φανερώνουν την αδυναμία του να καταλάβει το τι ακριβώς πάει να διαχειριστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Δυστυχώς ‘το νέο μοντέλο διακυβέρνησης Τσίπρα’ φαίνεται ότι θα δικαιώσει τις χειρότερες ανησυχίες μας», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η αντίδραση του ΚΚΕ

«Τα ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια δεν αποτελούν πραγματική ανακούφιση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, ιδιαίτερα μάλιστα που την ίδια στιγμή διακηρύσσεται η συνέχιση του δρόμου των δεσμεύσεων στην Ε.Ε., της συμφωνίας με τους εταίρους, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ανάλογου δρόμου μ’ αυτόν που έφερε τον λαό στη χρεοκοπία», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

shares