354CFAC7A130D9E60E385432B34AE185

«Εκβιάζεται ο ελληνικός λαός»

Η απόφαση του Eurogroup, που απέρριψε το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αποτελεί εκβιασμό του λαού, εν όψει του δημοψηφίσματος, πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός σε νέα δήλωσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι επανέλαβε το αίτημά του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΕ, τους 18 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και τους επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup, κάνοντας λόγο για «στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες και ζήτησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι το δίκιο θα κερδίσει και πως πρόκειται για ιστορική ευκαιρία των Ελλήνων να στείλουν μήνυμα ελπίδας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αναμετριόμαστε με το ανάστημα της Ιστορίας» και τόνισε: «Θα τα καταφέρουμε, η αξιοπρέπεια θα στείλει μήνυμα ελπίδας».

Η δήλωση του κ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το βράδυ της Κυριακής, το οποίο εξετάζει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας για περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις τράπεζες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού αναλυτικά:

«Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.

Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.

Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.
Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει. Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.

Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ

shares