167844-ecb

Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, που θα έχει συνολικό ύψος 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων, συνολικού μεγέθους 1,14 τρις, θα ξεκινήσεισύμφωνα με το tvxs.gr, από το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια από δύο έως 30 χρόνια. Στο πρόγραμμα θα υπαχθούν και οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα, με τον Μάριο Ντράγκι να σημειώνει πως δεν υπάρχουν ξεχωριστοί όροι για την αγορά ομολόγων της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τον Ιούλιο, όταν θα έχουν αποπληρωθεί οι λήξεις του Ιουλίου. Σημείωσε επίσης πως προϋπόθεση για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι η ύπαρξη ενός προγράμματος – χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο το ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι – και η θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του.

Όπως είπε για την Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας, αλλά ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα). Το ΕΚΤ, ειδικά για την Ελλάδα, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα μετά τον Ιούλιο καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε αγορά ομολόγων και περιορίζεται από το όριο του 33%.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό της κάθε χώρας στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, και θα αφορά τίτλους που βρίσκονται επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν το κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων. «Το 20% των επιπρόσθετων αγορών στοιχείων ενεργητικού θα υπόκειται σε καθεστώς αμοιβαιοποίησης του κινδύνου», ανέφερε. Το πρόγραμμα αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Οι αγορές θα έχουν ανώτατο όριο το 25% της έκδοσης κάθε τίτλου. ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016», δήλωσε ο Ντράγκι. Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Διαβάστε την τοποθέτηση Ντράγκι και την περιγραφή του προγράμματος και των όρων συμμετοχής (Στα αγγλικά)

Διαβάστε επίσης: Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της ΕΚΤ

Η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της σχετικά με τις ανακοινώσεις Ντράγκι, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την κεντρική γραμμή λιτότητας του Βερολίνου, ανέφερε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ ελήφθησαν ανεξάρτητα, χωρίς να υπάρχουν πιέσεις για το αντίθετο από τη Γερμανία, και πως το πρόγραμμα δεν αναιρεί την ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες των κρατών τους. Παράλληλα είπε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε, με αιχμές προς την Αθήνα, πως «τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και σε ένα βαθμό της Ελλάδας, δείχνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αξίζουν την προσπάθεια».

Με την ανακοίνωση του προγράμματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε, αυξάνοντας τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άνοδος καταγράφεται και στο χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,36% στο 9,258%, ο 3ετής τίτλος βρίσκεται στο -5,79% με απόδοση στο 10,70% και για το 5ετές η απόδοση είναι χαμηλότερα κατά 4,89%, στο 9,802%.

shares