tatoulis 1

Η χώρα έχει ανάγκη από ψύχραιμες φωνές τη στιγμή που βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της κρίσης της, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Alpha κ. Σπύρου Χαριτάτου σχετικά με τη διαφοροποίηση της στάσης του από τους υπόλοιπους Περιφερειάρχες και τόνισε ότι «δεν χρειάζονται κραυγές, θόρυβος, αλαζονεία και μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού σημείωσε ότι υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, χαρακτήρισε πολιτικό ηθικό ζήτημα την αλλαγή στάσης της σημερινής κυβέρνησης, «η οποία είχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα όμως στο ρεαλισμό και στην πραγματικότητα εγκαταλείπει αυτές τις ακραίες απόψεις».
«Να προχωρήσει γρήγορα η κυβέρνηση σε αυτό που οφείλει να κάνει, να τελειώσει η διαπραγμάτευση, να τελειώσει αυτό το δράμα» τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Πέτρος Τατούλης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή μια βασική αρχή,» ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Δεν μπορεί να υπάρχει η σκέψη της ρήξης, δεν μπορεί να υπάρξει η σκέψη της κατάσχεσης των καταθέσεων όλων των οργανισμών και όλων των πολιτών. Παρεμβαίνω πολιτικά και λέω το αυτονόητο. Καλό πράγμα η διαπραγμάτευση, αλλά να τελειώνει και να μην αυξάνεται το κόστος της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».
«Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» σημείωσε επίσης ο Περιφερειάρχης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αρκαδία 93,8 και τη δημοσιογράφο κ. Τόνια Μεγρέμη και συμπλήρωσε ότι «δεν θα πρέπει να απειλεί η Κυβέρνηση τους πολίτες με εκλογές ή δημοψηφίσματα, γιατί η λαϊκή εντολή είναι νωπή ακόμα». Ο κ Τατούλης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο εσωτερικός δανεισμός είναι πιο ασφαλής και δεν κοστίζει όσο ο εξωτερικός, θα πρέπει ωστόσο να διαφυλαχθεί η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Δεν θα ήθελα να πω ότι υπάρχει σκοπιμότητα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για τις αντιδράσεις των άλλων περιφερειαρχών, «αλλά δεν υπάρχει ο ρεαλισμός και ο συμβιβασμός με την πραγματικότητα. Η πολιτική άλλωστε είναι ο απόλυτος ρεαλισμός, η ψυχραιμία και η σύνεση, διαφορετικά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κανένα σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα».
Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι οι πόροι που διαχειρίζεται η Περιφέρεια έχουν δύο κατευθύνσεις, αφενός το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που γνωρίζουν όλοι οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι, ότι τα χρήματά του διακινούνται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφετέρου, οι Κοινοί Αυτοτελείς Πόροι και οι υπόλοιποι διαθέσιμοι πόροι μπορούν να διαχειριστούν καταθέτοντάς τους σε διάφορες συστημικές τράπεζες ανάλογα με το επιτόκιο που δίνουν.
«Σύμφωνα με την ΠΝΠ αυτά τα ποσά θα πρέπει πλέον να κατατεθούν στην ΤτΕ, για έναν σημαντικό λόγο, προκειμένου να αυξηθεί η δανειακή ικανότητα της ΤτΕ» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και διευκρίνισε ότι η ΤτΕ με τη διαδικασία αυτή δεν προσφεύγει στην έκδοση διαφόρων τίτλων, ώστε να επιτύχει έναν αναγκαίο δανεισμό αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά με την κατάθεση των διαθέσιμων ταμειακών αποθεμάτων αυξάνεται η ικανότητα του εσωτερικού δανεισμού της ίδιας της χώρας.
«Δεν έχω διστάσει ποτέ να λέω τα πράγματα με τ’ όνομά τους σε όλη την πορεία του δημόσιου βίου μου και να αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη αυτών που λέω» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι «όταν το 2007 – 2008 μιλούσα για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή κανείς δεν με πίστευε και όμως έγινε πραγματικότητα».
Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις καλές πρακτικές που σήμερα αναπτύσσονται στο θεσμό των περιφερειακών θεσμών ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι η Ελλάδα η μικροψυχία και η μιζέρια της Αθήνας και του κέντρου. Η Ελλάδα είναι πάντα η περιφέρειά της. Όλες οι καλές πρακτικές έχουν προκύψει από θαρραλέους ανθρώπους της Περιφέρειας που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και που δίνουν τη δική τους μάχη μαζί με τους πολίτες για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους».

Γραφείο τύπου

shares