ksp 176

 

tasosorthios«Σουπιές με σπανάκι»

ετοίμασε ο Σεφ του mazimagazine.gr και » mazinovel»radio
Τάσος Δημογέροντας νοστιμότατο και οικονομικό με κόστος 11 ευρώ!

Υλικά:
• Για 6 άτομα
• 1.000 -1.200 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
• 1 φύλλο δάφνης
• 200 ml ελαιόλαδο
• 6 – 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια, καθαρισμένο, πλυμένο και καλά στεγνωμένο
• ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
• 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
• 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
• χυμός από ½ λεμόνι
• 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζω τις σουπιές: με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τη σάρκα κατά μήκος της μιας άκρης του κόκαλου, στη ράχη. Από αυτήν την τομή σπρώχνω απαλά από την άλλη μεριά και αφαιρώ το «κόκαλο». Βάζω τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβω κατά μήκος. Από την ανοιχτή κοιλιά τραβάω προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβω τα πλοκάμια από το κεφάλι και πετάω το κεφάλι και τα εντόσθια.
Αφαιρώ μέσα σε ένα μπολάκι -με προσοχή για να μην μου ανοίξει- τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν τη χρειάζομαι γι’ αυτό τη φυλάω στο ψυγείο για άλλη συνταγή, π.χ. για ριζότο με μελάνι. Κόβω τις σουπιές σε κομμάτια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις κομμένες σουπιές, αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει, και το φύλλο δάφνης. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και βράζω τις σουπιές για 5 – 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Τις στραγγίζω, κρατάω κατά μέρος και το νερό τους, σουρωμένο και τις διατηρώ ζεστές.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σπανάκι, ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει καλά από το λάδι και το σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτω περίπου 400 ml από το νερό που έβρασα τις σουπιές, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ανακατεύω, ρίχνω και τις σουπιές και αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνω τον άνηθο, το μάραθο, το χυμό λεμονιού και τις σταφίδες και μαγειρεύω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του.

shares