big 640x476 0528083001409993954

H μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% από αυτή τη σεζόν, αποτέλεσε την πρώτη ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε ότι θα υπάρξει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, για αυτά τα δύο θέματα, δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές από τον πρωθυπουργό ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Επομένως, νεώτερα για αυτές τις δύο ελαφρύνσεις (δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και εισφορά αλληλεγγύης) θα υπάρξουν στις αρχές Οκτωβρίου και αφού θα έχει προηγηθεί η έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι έγινε λάθος στον υπολογισμό του φόρου το οποίο θα αποκατασταθεί χωρίς να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες, έκανε λόγο για ευθύνες οι οποίες θα αποδοθούν. Εξήγγειλε μάλιστα ότι θα υπάρξει μείωση φόρου και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα. Σταδιακά, υποστήριξε ο πρωθυυπουργός, ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται ενώ θα μετατραπεί σε ανταποδοτικό φόρο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τους επόμενους μήνες θα καταρτιστεί ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής:

Επέκταση του μέτρου που ίσχυσε για τον κλάδο της εστίασης και σε άλλους κλάδους. Αυτό σημαίνει μετάταξη και άλλων κλάδων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%
Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από το 42% που είναι σήμερα στο 32%. Αυτό το μέτρο θα ευνοήσει όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις άνω των 42.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%

Ένστολοι

Για το θέμα των ενστόλων ανακοίνωσε ότι «η αποφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού» και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους.

Χαρακτήρισε επίσης «παραδειγματικό» τον επαγγελματισμό του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που υπηρετούν όπως είπε, με αυταπάρνηση την χώρα.

Αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση» και ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται».

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν κοιτάει πια πίσω στο χθες, αλλά κοιτάζει μπροστά. «Περνάμε από τη διεθνή κατρακύλα στην άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση της ανεργίας», σημείωσε.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».

«Η Ελλάδα βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της. (…) Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν ήθελαν π.χ. να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», υποστήριξε.

Καυτηρίασε ακόμη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τρομοκράτες και αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψηλής ασφάλειας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΝΑΤΟ διερωτόμενος: «Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ, πώς θα έλεγα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Κύπρος είναι μία;».

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Πρωθυπουργού και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπόσχονται 5 δισ. για να χτυπήσουν την ανεργία. Αναρωτιέμαι γιατί μονο 5 δισ. Πέτσινες υποσχέσεις είναι, γιατί δεν βάζουν κάτι παραπάνω να κάνουμε χάζι;», αναρωτήθηκε ενώ κατηγόρησε επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «παίζει τα ρέστα της στην τελευταία της ευκαιρία να ανακόψει την πορεία εξόδου από την κρίση. «Θα χάσουν και αυτο το στοίχημα», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε πως «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».

Σημείωσε επίσης ότι «όλο και περισσότεροι θεωρούν ως δεδομένο ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε «επικίνδυνους» όσους θέλουν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Για τον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη, χαρακτηρίζοντας «μίζερους» όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν την ανακάλυψη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη τι κρύβει το μηνμείο, αλλά ένας μακεδονικός τάφος αυτών των διαστάσεων είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο και μια ακόμη απόδειξη για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος δε στην ΠΓΔΜ είπε πως «χτίζουν αρχαία αγάλματα – καρικατούρες» για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».