150646-samstournaras

Ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και στους ένστολους με μηνιαίους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Τα καταφέραμε» σημείωσε σε πανηγυρικό κλίμα. Σημειώνεται πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα κλείσει στα 2,9 δις ευρώ. «Ούτε λέξη Σαμαρά για το φόνο», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συμφωνία και τις δηλώσεις Στουρνάρα στο προσκήνιο έρχονται και πάλι σενάρια ανασχηματισμού.

Όπως είπε ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους αστέγους με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ και ενίσχυση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται, ενώ υποστήριξε πως «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα γιατί δεν χρειάζονται». «Οι μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώνονται με επιτυχία», δήλωσε και συνέχισε: «Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας, ή προσπαθούσαν και να τα ματαιώσουν ακόμα, αυτή η κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα»

«Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με ικανοποίηση- λοιπόν- μεγάλη, σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1500 ευρώ. Όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για όφελος που θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις από 1η Ιουλίου με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αφού όπως εξήγησε μειώνεται αισθητά το κόστος. Εκτίμησε ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθούν κυρίως οι μικρομεσαίες, αλλά θα οδηγήσει και σε αύξηση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. «Από την πρώτη Ιουλίου, θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων. Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94.»

Επίσης τόνισε πως 1 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς «η συμφωνία προβλέπει ακόμα πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές. Μιλάω -δηλαδή- για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και που θα έπρεπε να έχουν γίνει από πάρα πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα. Τώρα αυτή η καθυστέρηση της Χώρας μας ξεπερνιέται οριστικά»/

«Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία. Μια νέα Ελλάδα. Αλλά, σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών, και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Με ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν. Με ακόμα περισσότερη ελπίδα, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά, χειροπιαστά, για τον πολίτη. Και με αξιοπιστία πάνω από όλα. Γιατί η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της». «Και κάτι ακόμα: Τα φτερά μας τα κολλάει -λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά…» κατέληξε.

Τελειώσαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση, δήλωσε νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είπε, τα σχετικά κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν, εκτιμώντας πως εντός της ημέρας θα είναι έτοιμη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Επιπλέον ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του και σημείωσε πως αυτή η επιθεώρηση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα. Σημειώνεται πως οι δηλώσεις Στουρνάρα θεωρήθηκαν από πολλούς ως δηλώσεις αποχαιρετισμού και τα σενάρια ανασχηματισμού έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Παρασκηνιακά εξάλλου συζητείται αρκετό καιρό το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές.

«Έχουμε συμφωνήσει σχετικά με τις πολιτικές του προγράμματος, και αναμένουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην ημέρα» δήλωσε νωρίτερα, ο Σάιμον Ό Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης στην Αθήνα. Σε άλλη ερώτηση για το αν η πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης οφείλεται σε τριβές στο εσωτερικό της τρόικας, επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις ήταν χρονοβόρες γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα και πολύπλοκα». «Tο ζητούμενο», όπως είπε, «είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Από την Αθήνα έχει ήδη αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ το απόγευμα θα αποχωρήσουν και οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της ΕΚΤ. Μαζί τους θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που θα «καλύπτει» τη συμφωνία με την τρόικα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα έρθει στη Βουλή ως πολυνομοσχέδιο με ένα άρθρο για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διαρροών.tvxs.gr