poutin1

Προς το παρόν δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην ουκρανική Κριμαία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στο Κίεβο. Ο Πούτιν έδωσε την πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα. Στο μεταξύ, προειδοποιητικά πυρά στον αέρα άνοιξαν ρώσοι στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε το Associated Press. Τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ομπάμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων έναντι της Μόσχας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των αμυντικών συναλλαγών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ ανεστάλησαν και οι εμπορικές και οι επενδυτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

O ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως για την ώρα δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην ουκρανική Κριμαία από πλευράς Ρωσίας, προσθέντας ότι η Μόσχα δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Έχουμε την επιλογή της στρατιωτικής δράσης στην Κριμαία», ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε ότι θα είναι νόμιμη η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία, αν η Ρωσία αποφασίσει τελικώς να προχωρήσει, δεδομένης της έκκλησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο η Μόσχα θεωρεί τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η τελευταία επιλογή. Επίσης, υποστήριξε ότι στην Κριμαία δεν έπεσε σφαίρα.

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Δύση ότι θεωρεί νομιμοποιημένες τις νέες αρχές της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα «επανάστασης», ενώ εκείνες προέκυψαν ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ακόμη ότι μόνος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βίκτρο Γιανουκόβιτς, μολονότι δεν διαθέτει πια πραγματική εξουσία. Δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία.

Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, είπε ο Πούτιν. «Καταλαβαίνω τους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας οι οποίοι ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές».

Όπως σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος, πλήρης αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα υπάρξει μετά την εκλογή νέου ουκρανού προέδρου. Ωσόστο, τόνισε πως εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια. Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.

Παγώνουν τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία οι ΗΠΑ

«Ζητούμε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και να επιστρέψουν στη βάση τους οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

Ο ίδιος σημείωσε πως, αν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θεωρεί ότι υπάρχει αξία στις διαστρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία «λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία, αναστείλαμε όλες τις διαστρατιωτικές μας δεσμεύσεις». Η αναστολή αυτή αφορά επίσης και τις διμερείς επαφές για αμυντικά ζητήματα καθώς και τον σχεδιασμό συνεδρίων, πρόσθεσε ο Κέρμπι.

Πάντως, η απόφαση αυτή δεν κόβει όλους τους δεσμούς, καθώς ο διάλογος σε επίπεδο κορυφής θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο απέρριψαν το ενδεχόμενο στρατιωτικών κινήσεων, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την ένταση.

Gazprom: Τέλος στην έκπτωση προς την Ουκρανία

Από τον Απρίλιο, η Gazprom θα σταματήσει να πωλεί φυσικό αέριο στην Ουκρανία σε μειωμένη τιμή, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ουκρανική Βουλή: Επικύρωση δανείων από ΕΕ

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2013 για την χορήγηση δανείων ύψους 610 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμφωνία δεν είχε επικυρωθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τέλος στα στρατιωτικά γυμνάσια από Πούτιν

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Τρίτη, ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις επί ρωσικού εδάφους ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε τα στρατεύματα που συμμετέχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι 150.000 και πλέον στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στα γυμνάσια κοντά στα ουκρανικά σύνορα θα παραμείνουν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Εν τω μεταξύ, χωρίς να αναφερθεί οποιαδήποτε επέμβαση εξέπνευσε το πρωί το «τελεσίγραφο» που είχε δοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν, κάτι που ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε κατηγορηματικά.tvxs.gr

shares