5DCAA203A84136E1C85280937580D94B

Αλλά και… «γραπτό τεστ» της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις

Για ένα «πρώτο πολύ καλό βήμα» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με τιο star,μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ευτυχής που η δουλειά που γίνεται τις τελευταίες μέρες με τις ελληνικές αρχές έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπούμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αρκεί όπως είπε, να υπάρχει εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια πρώτη συμφωνία με την Ελλάδα για 4μηνη και όχι 6μηνη παράταση του προγράμματος.

«Θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση της ευελιξίας. Θα γεφυρώσουμε σε αυτό το διάστημα τις όποιες διαφορές μας με συνομιλίες ώστε να δούμε τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.Ντάισελμπλουμ, παραμένουν διαθέσιμα τα 11 δις του EFSF αλλά και τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένουν ως έχουν .

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, χωρίς να προβούν σε μονομερείς ενέργειες.

Επίσης σύμφωνα με τον Ντάισεμπλουμ, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να σέβονται τις δημοσιονομικές ισορροπίες, την βιωσιμότητα του χρέους, διαμορφώνοντας πλεονασματικούς προυπολογισμούς.

«Περιμένουμε κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το πρώτο βήμα στη συμφωνία είναι ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο με μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να είναι διαθέσιμος να παρουσιαστεί τη Δευτέρα.

«Οι θεσμοί μας θα παρέχουν στη συνέχεια την πρώτη άποψη τους για τον κατάλογο, αν είναι ικανοποιητικός, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επαναξιολόγησης του προγράμματος» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η λίστα των πρώτων μεταρρυθμίσεων θα γίνει πιο λεπτομερής στη συνέχεια και ότι ο τελικός κατάλογός τους μπορεί να καταρτιστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα αρχίσουν οι κυρώσεις του προγράμματος στα εθνικά κοινοβούλια μέσα στην άλλη εβδομάδα και ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκκινήσουν τις διαδικασίες μέσα στους επόμενους δύο μήνες για επιτυχή έκβαση της διαδικασίας.

Μοσκοβισί: Ισορροπημένο σύμφωνο που συμφέρει όλους

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί ανέφερε στις δικές του δηλώσεις:

«Εργαστήκαμε εντατικά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν θέλει να φτάσουμε απόλυτα σε σημείο συμφωνίας, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο θέμα. Είχα πει ότι μία συμφωνία ήταν εφικτή αν όλες οι πλευρές στηρίζονταν στη λογική και όχι στην ιδεολογία. Είναι ένα ισορροπημένο σύμφωνο που επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αρχές που θέλει, αλλά θα επιτρέψει κιόλας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η συμφωνία είναι προς όφελος της ευρωζώνης και των λαών της». .

Λαγκάρντ: Περιμένουμε την Δευτέρα πλήρη κατάλογο με μεταρρυθμίσεις

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της αφού έδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο του Eurogroup Γ.Ντάισεμπλουμ για την «πολύ καλή εργασία» που όπως είπε έκανε, κάλεσε τους δημοσιογράφους να διαβάσουν προσεκτικά το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, οι σημερινές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα αποτελούν για το ΔΝΤ «ένα πλαίσιο από διάφορα στάδια και χρονοδιαγράμματα»

Όπως είπε η διευθύντρια του Ταμείου, η Ελλάδα θα πρέπει καταρχάς την Δευτέρα να παράσχει έναν πλήρη κατάλογο με μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα ελέγξουν προσεκτικά οι εταίροι, στην συνέχεια μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση, ώστε στο τέλος του τετραμήνου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος.

Και η κα Λαγκάρντ, από την πλευρά της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί στις δεσμεύσεις της.

Ντάισελμπλουμ: μέτρα της κυβέρνησης με δημοσιονομικές συνέπειες θα ανακοινώνονται μετά από συνεννόηση

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για να γίνει η εκταμίευση, πρέπει να υπάρξει κάποια πρόοδος μέχρι το τέλος Απριλίου.

«Υπήρξαν μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Αθήνα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση μας επιβεβαίωσε ότι αν υπάρξουν δημοσιονομικές συνέπειες θα ληφθούν αυτά σε συνεννόηση με τους εταίρους» απάντησε σχετικά με το αν ήταν μονομερείς ενέργειες όσα ήδη ανακοινώθηκαν (ρύθμιση χρεών).

Για τον επικεφαλής του ΔΝΤ το πρόγραμμα εκπνέει τον Ιούνιο του 2015, αλλά από πλευράς ΔΝΤ η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι το δικό του πρόγραμμα λήγει το 2016.

Για την διαδικασία και το αν θα ξαναγίνει Eurogroup o Ντάισελμπλουμ δεν έδωσε σαφή απάντηση αρχικά και ζήτησε να «είμαστε υπομονετικοί» σχετικά με την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα. Είπε όμως ότι αν όλα πάνε καλά η έγκριση μπορεί να δοθεί και με τηλεδιάσκεψη, ενώ ο Μοσκοβισί χαριτολογώντας είπε ότι ο ίδιος προτιμά το… τηλέφωνο και ρώτησε την Λαγκάρντ: «Μας έχει βαρεθεί ο κόσμος εδώ, Έτσι δεν είναι Κριστίν;»!