stafida2 600x4001

Έχοντας ήδη καταθέσει σχετική αναφορά από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας επανέρχεται με νέα ερώτησή του στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Συγκεκριμένα ο Χρίστος Δήμας στο σχετικό κείμενο επισημαίνει πως η Κορινθιακή σταφίδα προέρχεται από μια αμιγώς Ελληνική ποικιλία αμπέλου, η καλλιέργεια της οποίας είναι ιδιαίτερη, απαιτητική και απαντάται από τα αρχαία χρόνια της ελληνικής ιστορίας συγκεντρώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να αναγνωριστεί ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβε το τελευταίο διάστημα και το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφασίζοντας ομόφωνα να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Συγκεκριμένα στην σχετική του ερώτηση ο Χρίστος Δήμας αναφέρει:

Προς: Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Ενέργειες για την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η Κορινθιακή σταφίδα προέρχεται από μια αμιγώς Ελληνική ποικιλία αμπέλου, η καλλιέργεια της οποίας είναι ιδιαίτερη, απαιτητική και απαντάται από τα αρχαία χρόνια της ελληνικής ιστορίας συγκεντρώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να αναγνωριστεί ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κατά το παρελθόν και τα πρώτα χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας αποτέλεσε το κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν και αποτελούσε το 50 % των συνολικών εξαγωγών, χαρακτηρίζοντας την έτσι ως εθνικό προϊόν. Είναι σαφές επομένως πως ακόμη και σήμερα σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο όπου η χώρα έχει ανάγκη τη στήριξη και προώθηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και των παραγωγικών της δυνατοτήτων, ο τομέας της Κορινθιακής σταφίδας προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση των εξαγωγών και την ενίσχυση επομένως της ελληνικής οικονομίας και ιδίως της απασχόλησης.

Άλλωστε το συγκεκριμένο προϊόν χαρακτηρίζεται από την πλούσια διατροφική του αξία καθώς είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολικών συστατικών με αντιαλλεργικές ιδιότητες και επομένως συγκεντρώνει όλα σημαντικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος στις παγκόσμιες διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι εκκρεμεί απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου σε ανάλογη αναφορά μου που κατατέθηκε στις 04/09/2014 ερωτάται το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:

– Προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες για την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO;

– Είναι σε θέση να με ενημερώσει για τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση;

shares