A23FD4CC6A5296F99BA1E1B0F436251B

  -Σκηνικό πλήρους ρήξης

– Την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν δέχεται την τρόικα ως μηχανισμό για την διαβούλευση έθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γέρουν Νταισελμπλουμ –

Φανερά δυσαρεστημένος ο επικεφαλής του Eurogroup από το αποτέλεσμα των επαφών.

Των Κώστα Τσιτούνα – Διαμαντή Σεϊτανίδη

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των μνημονίων Έλληνας υπουργός Οικονομικών όρθωσε το ανάστημά του και στην κυριολεξία έστειλε αδιάβαστους τους δανειστές μας. Με έντονο ύφος και χωρίς να μασήσει τα λόγια του ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται σε καμία περίπτωση τον μηχανισμό της τρόικας για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. «Να συζητήσουμε με θεσμικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. και να βρούμε μια δικαιη λύση» είπε ο υπουργός Οικονομικών αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε ένα σαθρά δομημένο και αντισυνταγματικό μηχανισμό. Η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ενόχλησε σφόδρα τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ που στο τέλος της συνέντευξης έσκυψε και ψυθίρισε κάποια λόγια στον Έλληνα υπουργό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν φάνηκε να πτοήθηκε από το ύφος του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ. Βαρουφάκης ήταν ακόμα πιο σκληρός χαρακτηρίζοντας την τρόικα σαθρά δομημένο και αντισυνταγματικό μηχανισμό: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο μυαλό μας υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων θεσμών της Ε.Ε. και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, οργανισμοί με τους οποίους η ελλινική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις και θεωρεί εταίρους. Να διαχωρίσουμε αυτό από μια επιτροπή (τρόικα) που είναι ενταγμένην στο πρόγραμμα του οποίου τη λογική έχει απορρίψει η κυβέρνησή μας με την παρακολούθηση εφαρμογής του προγράμματος. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασία με Ε.Ε. και ΔΝΤ, αλλά με μια επιτροπή τριμερή που στόχο έχει την επιτήρηση για ένα πρόγραμμα που εμείς θεωρούμε αντιευρωπαϊκΌ και με μια σύνθεση που θεωρείται αντισυνταγματική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, στην αρχή των δηλώσεών του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις:« μίλησα με τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Δραγασάκη, με τον κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, ελπίζω να είπα σωστά τα ονόματα, το δικό μου επίσης δύσκολο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει λήξη προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε και ξεκινήσουμε διάλογο. Να ακούσω προθέσεις ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω ότι ως μέλη μιας πλευράς συνομιλιών έχουμε αμοιβαία συμφέροντα ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας, είναι συμφέρον και των δύο, να ανακτήσει η χώρα την οικονομική ανεξαρτησία της, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της».

Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Το Eurogroup δήλωσε 2012 ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να στηρίξει την απόφαση της Ελλάδας μέχρι να βγει στις αγορές, είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας σε μια διαδικασία ανάκαμψης. Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον για την ελληνική οικονομία. Συνειδητοποιώ οτι ο λαός τα τελευταία χρόνια έχει χρειαστεί να υποστεί πολλά μέτρα. Υπήρξε πρόοδος είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Είμαστε ευγνώμονες που η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτή την κατεύθυνση. Να κινηθούμε από κοινού προς το μέλλον».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση δεν πάρθηκε κάποια απόφαση αλλά «βρισκόμαστε εντός προγράμματος το οποίο πήρε παράταση με τις πρώτες αποφάσεις και πρέπει να δούμε την ολοκλήρωση. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις, δεν πήραμε αποφάσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε να δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της και εμείς ως εταίροι της Ε.Ε. θα μιλήσουμε για να βρεθεί μια κοινήλύση».

Από την πλευρά του ο Βαρουφάκης τόνισε: «η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε στην βάση μιας λογικής αμφισβήτησης του προγράμματος αυτού. Δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας, ούτε να πληρώσουμε τα χρέη προς τους εταίρους μας. Αυτή ήταν η πλατφόρμα. Η πρώτη μας πράξη ως κυβέρνηση δεν θα είναι να απορρίψουμε μέσα από μια αίτηση για επέκταση αυτού του προγράμματος.πρόθεση με απόλυτη διάθεση συνεργασία να πείσουμε εταίρους είτε βρίσκονται φινλανδία είτε ολλανδία γερμανία ότι το κολινό μας συμφέρον εξυπηρετείτε βέλτιστα από μια νέα συμφωνία με όλους που θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον».

{youtube}HvetI2W1odw{/youtube}

Ο κ. Βαρουφάκης στην αρχή της ομιλίας του είπε:

«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τον πρόεδρο του Eurogrioup. Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασίας γνωριμίας μεταξύ μας είμαι σίγουρος θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας το συμφέρον της ευρωζώνης και της E.E.
Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφασης στο μεγάλο ζήτημα που αφορά στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια νέα συμφωνία εντός της ευρωzώνης, για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει σε κοινό τόπο ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Aπό τη δική μου μεριά αναφέρθηκα εκτενώς για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα πολιτικής οικονομικής, στην αποφασιστικότητα, σκοπεύουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για την προσοδοφορία που βασανίζει πολλές δεκαετίες τη χώρα αυτή, μεταρρυθμίσεις βαθιές χωρίς φόβο και πάθος να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτής της χώρα.
Και στην εγγύηση που πρέπει η χώρα μας να προσφέρει αρχικά στον ελληνικό λαό και σε δεύτερο στην ε.ε. με ένα μικρό πονασμα στο διηνεκές. Συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πορευτούν τους επόμενους μήνες και τέλος του κατέστησα σαφές ότι κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτοφοδοτούμενη κρίση ενός μη βιώσιμο χρέος».

 

shares