585ea  dbcc4d466240b4e3e6bb7a3b1f621589 M1

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρησηο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» παρουσίασε .

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αποκτούμε την ανταγωνιστικότητα που μας αξίζει. Χωρίς αυτή θα ήμασταν πάντα εξαρτημένοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία επισημαίνοντας ότι «νοικοκυρεύουμε τη χώρα και τελειώνουμε με τα ελλείμματα, οραματιζόμαστε ένα αύριο χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος».

Ο κ. Σαμαράς είπε πως «αποδείξαμε στους εαυτούς μας και στους γύρω μας ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπερασει την κρίση του δανεισμού. Ήδη πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλάξαμε διεθνώς την εικόνα της χώρας, σταθεροποιήσαμε την πατρίδα, κερδίσαμε το σεβασμό του υπόλοιπου κόσμου, κερδίσαμε ξανά την χαμένη μας αυτοπεποίθηση».

Προχωρώντας στις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του» και πως «η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα αρχιτεκτονική».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή τοθαπό τους πολίτες. Για ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας κοινοβουλευτικής περιόδου με σταθερό εκλογικό σύστημα, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 Βουλής.