407364

Λύση, έστω προσωρινή, στο ελληνικό ζήτημα θα προσπαθήσουν να δώσουν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία παρουσιάστηκε σύμφωνα με το pontiki.gr,προφορικά η ελληνική πρόταση για χρηματοδότηση από τον ESM και συμφωνήθηκε να κατατεθεί ίσως και απόψε, ώστε αύριο να αξιολογηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Tο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα πήγε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις, σημείωσε ότι το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής και πως ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη.

Ακολούθησε 4μερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα και Γιούνκερ όπου συζητήθηκε η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά και οι πολιτικές πρωτοβουλίες της.

Την πίεση προς την Αθήνα ενέτεινε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Τις τελευταίες ώρες έχει αποκτήσει προβάδισμα το σενάριο της «ενδιάμεσης συμφωνίας», δηλαδή ενός δανείου-γέφυρα προκειμένου να στηριχτεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας και να ανοίξουν οι τράπεζες, αλλά και να γίνουν κανονικά οι πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι «Μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και έπειτα από το παραπάνω από ξεκάθαρο ‘όχι’ στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμη η βάση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ESM» προσθέτωντας ότι «χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει πιθανότητα να προσφερθεί βοήθεια, χωρίς αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον οποίο αποδίδεται ρόλος διαμεσολαβητή τις επόμενες μέρες, σημείωσε ότι το τρίπτυχο της αποψινής συνεδρίασης θα είναι υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα.

Ο πρόεδρος Ολάντ είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε στο Eurogroup προτάσεις, οι οποίες όμως πρέπει να συμπληρωθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν. Συζητάμε, συνέχισε, για ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι βραχυπρόθεσμο για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες και ένα μεσοπρόθεσμο γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες.Και τα δύο, σημείωσε θα υπόκεινται σε αιρεσιμότητα.