550 334 92012

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή λίγη ώρα μετά δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου που εξελήφθησαν ως «παράθυρο» άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Αργότερα σύμφωνα με το συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης διευκρινίζαν ότι δεν εννοούσε εκλογές αλλά ενδεχόμενη επίσπευση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαδικασία θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα αν βρισκόταν το κατάλληλο πρόσωπο, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μην απαντώντας αρνητικά στο ενδεχόμενο άμεσων εκλογών μετά τον Πρόεδρο.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ στη Βουλή, όπου αποφασίστηκε το τελικό κείμενο των θέσεων του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση ή αν θα διακοπεί από τις πρόωρες εκλογές. «Ποιες εκλογές; Έχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εκλογές εγώ δεν έχω» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα με δήλωση του από τη Βασιλεία της Ελβετίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου βρίσκεται για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, ανέφερε ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν (σ.σ. εννοεί στην τρόικα) εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Τα εν λόγω εξελήφθησαν ως ανοιχτό παράθυρο σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέφεραν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν εννοούσε πρόωρες εκλογές αλλά μια ενδεχόμενη επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εάν θα επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο Ευ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση του με τον κάρολο Παπούλια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας «θα δούμε». «Προέχει είπε να ανακοινωθεί το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να υπάρξει μία συναίνεση σε αυτό».

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η πιο αντιμνημονιακή στάση σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη. «Το μήνυμα που πρέπει να πάρουν οι εταίροι και οι δανειστές μας, οι αγορές και οι επενδυτές, αυτήν τη στιγμή, είναι το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας. Αυτή είναι η πιο πατριωτική και αντιμνημονιακή στάση», είπε. «Αν κάποιος δηλώνει αντιμνημονιακός, πρέπει να στείλει αυτό το μήνυμα αυτήν τη στιγμή, διότι αυτοί που πραγματικά δεν θέλουν να συνεχιστεί το μνημόνιο, είναι αυτοί οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου», τόνισε η κ. Βούλτεψη, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τρέφεται από τα μνημόνια» και «στέλνει συνεχώς μηνύματα πολιτικής αστάθειας».

Εκλογές ζητά και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του αναφορικά με τη στάση που έχει τηρήσει έναντι των δανειστών, αλλά και την πολιτική του στάση στο εσωτερικό της χώρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η μόνη προσφορά που μπορεί να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς είναι να προκηρύξει εκλογές και «συντεταγμένα να αφήσουμε τον λαό να αξιολογήσει τα πράγματα».

Μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι είναι κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα που πρόκειται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. «Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης, «θα τα περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρακάμπτοντας τη Βουλή;».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα που στέλνει η τρόικα, ενδεχομένως και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση της, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Στέλνουμε κι εμείς μηνύματα: ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει επιτακτικά το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, των δανειακών συμβάσεων ενώ θα ακυρώσει τους μνημονιακόύς νόμους.

Εκλογές τον Μάρτιο

Την εκτίμηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά το πιο πιθανό θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο έκανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

shares