tsiplaf

Το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε αυτό πέρασε και η τροπολογία των 53 η οποία ασκεί κριτική για τις επιλογές προσώπων στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού. Το κείμενο που σύμφωνα με το topontiki.gr το στήριξαν η Αριστερή Πλατφόρμα και η ΚΟΕ απορρίφθηκε με 95 κατά, 75 υπέρ και 1 λευκό, (σε σύνολο 171 ψηφισάντων) ενώ υπήρξε και τροπολογία υπέρ της διακοπής των συνομιλιών στο Brussels Group από το στέλεχος της Πλειοψηφίας Ανδρέα Καρίτζη η οποία απορρίφθηκε.

Η συζήτηση

Η συζήτηση σε όλη τη διάρκεια του διημέρου εστιάστηκε στα θέματα της διαπραγμάτευσης και της επικείμενης συμφωνίας με τις διάφορες εσωκομματικές πτέρυγες να ασκούν κριτική σε πτυχές των χειρισμών της κυβέρνησης, με τα κυβερνητικά στελέχη να υπερασπίζονται την τακτική που ως τώρα έχει ακολουθηθεί.

Το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης που διαμόρφωσε η αρμόδια επιτροπή της ΚΕ περιέχει πολλά στοιχεία από τη χθεσινή αλλά και προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού, ενώ χωριστό κείμενο κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα το πρωί της Κυριακής.

Από την άλλη, στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρεται πως «οι ‘θεσμοί’ δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν ‘έντιμο συμβιβασμό’, αν και ‘έντιμος’ συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας».

Επιπλέον σημειώνεται ότι η τακτική των εταίρων να στραγγαλίσουν την οικονομία, επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο στη Ρίγα, υποστηρίζει επίσης η ίδια προσθήκη, η οποία και προτείνει την αντεπίθεση της κυβέρνησης με εναλλακτικό σχέδιο , με πολιτικό «δια ταύτα», «η κυβέρνηση, εφόσον οι ‘θεσμοί’ συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα ‘πνίξει’ τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

Πρώτη φορά συμπόρευση Αριστερής Πλατφόρμας-ΚΟΕ

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες, ζυμώσεις οδήγησαν σε σύμπλευση της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι (για πρώτη φορά) με το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στο οποίο έγινε δεκτή προσθήκη της για το ρόλο του λαϊκού παράγοντα. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να απευθυνθεί ανοιχτά στο λαό, περιγράφοντας όλα τα δεδομένα, με στόχο αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονοδρόμων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου, το οποίο θα αγωνιστεί για μια άλλη πορεία από αυτήν που επιχειρούν να διαμορφώσουν με τετελεσμένα οι δανειστές. Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη».

Το κείμενο, μετά και την προσθήκη , υπογράφηκε από 3 μέλη της ΚΟΕ και 6 μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και συγκεκριμένα τους Λουκά Αξελό, Αλέκο Καλύβη, Δημήτρη Κοδέλα, Πάνο Κοσμά, Στάθη Λεωτσάκο, Αντώνη Νταβανέλλο, Σόφη Παπαδόγιαννη, Γιώργο Σαπουνά, Ελένη Σωτηρίου.

Οι τοποθετήσεις

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να κατατεθεί ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία δε θα πρέπει να αποτιμηθεί «στατικά», διότι «ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορεί να εφαρμοστεί σε 4 χρόνια».

Ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), σημείωσε ότι «η συμφωνία έχει περιγραφεί» δηλαδή, η καλύτερη συμφωνία θα είναι να υπάρξουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αφήσουμε το ασφαλιστικό για το μέλλον, οπότε το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «πρέπει να υπάρξει σχεδιασμένη ρήξη» γιατί διαφορετικά «θα καταρρεύσουμε», καθώς και να συναποφασιστεί στο κόμμα «πώς θα βγούμε από την παγίδα που μας στήνουν».

Ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) σημείωσε ότι υπάρχει απομάκρυνση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Οδηγούμαστε σε μνημονιακή εμβάθυνση» προειδοποίησε συμπληρώνοντας πως η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρήξη με τα λαϊκά στρώματα. Ανάφερε επίσης, ότι την ΠΝΠ, την πώληση του ΟΛΠ και των λιμανιών «θα τα βρούμε μπροστά μας», ενώ διερωτήθηκε αν τα υπουργεία άμυνας κι εξωτερικών λειτουργούν αυτόνομα το τελευταίο διάστημα.

Κωνσταντοπούλου: «Δε μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι είναι «ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας η διαπραγμάτευση», και πως «χρέος μας να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας τη λαϊκή εντολή. Η διαπραγμάτευση δε μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση» .

Η ίδια πρότεινε την αξιοποίηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, η οποία, όπως είπε «μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της». Όσον αφορά το καυτό θέμα των ημερών, την ΕΡΤ σημείωσε πως «δε μπορεί να υποστηριχτεί η επιλογή Ταγματάρχη και το έχω πει και στον πρωθυπουργό» και ζήτησε να μην γίνονται επιλογές φθαρμένων προσώπων. Τέλος, αρνήθηκε ότι υπάρχει σύγκρουση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά ζήτησε «να είμαστε πιο συλλογικοί».

«Να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση κόμματος – κυβέρνησης»

Μια τροπολογία για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος κατέθεσαν 5 μέλη της «κίνησης των 53». Ειδικότερα την τροπολογία υπογράφουν οι Φάνης Κουρεμπές, Πάνος Λάμπρου, Χρήστος Λάσκος, Χαρά Ματσούκα, Ελένη Σταματάκη και αναφέρει τα εξής:

«Μπροστά στη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, αυτός που θα δώσει τη μεγάλη μάχη είναι το κόμμα, μαζί με την κοινωνία και τα κινήματα που πρέπει να υπερασπιστούν τις επιλογές τους. Η κυβέρνηση οφείλει ν δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και με τις επιλογές της να εμπνέει την κοινωνία και το κίνημα. Παρά τις θετικές κινήσεις της, που σε αρκετές περιπτώσεις άνοιξαν δρόμους και μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνια, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής, που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που μας υποστηρίζουν. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα προβλήματα που δημιουργούν δομές και θύλακες του προηγούμενου μνημονιακού και συντηρητικού καθεστώτος, δίνοντας ένα άλλο παράδειγμα αριστερής διακυβέρνησης.

Ενόψει των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας είναι απαραίτητη η ενίσχυση της σύνδεσης της κυβέρνησης με το κόμμα, έτσι ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχουμε το στόχο μας κι εντέλει να νικήσουμε».

shares