158058-14275213

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι, στη Βουλή, σε συνέχεια της ανταλλαγής των επιστολών μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και υπό την σκιά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξάλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα, καθώς και η συνέχιση και εξέλιξη της πολιτικής εξόρμησης του κόμματος με περιοδείες και συναντήσεις σε περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για ανάδειξη κατά τόπους θεμάτων όπως για παράδειγμα αυτά για την προστασία των αιγιαλών και των δασών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε αποστείλει προσκλητήριο σε διάλογο για την κεντροαριστερά προς το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε και η αντίστοιχη συνάντηση έλαβε χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες με τις δυο πλευρές να συμφωνούν «επι της αρχής» αλλά να υποστηρίζουν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του απαντώντας εγγράφως στον Φ. Κουβέλη είχε κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην ΔΗΜΑΡ βάζοντας εννέα σημεία για την συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου που στην ουσία άφηνε εκτός το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Α. Τσίπρα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την συγκρότηση ενός «νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατειά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη» κάτι που αποδέχεται «την ανάγκη άμεσης ανατροπής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη επειδή «ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική».

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι κατευθύνεται και η κίνηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, να αναγγείλλει την ΣΟΔΗΑ (Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά), έναν φορέα-«ομπρέλα» που εφόσον πετύχει θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνώσα Αριστερά «και όχι για μια κεντροδεξιά». Ο βουλευτής μιλώντας στο Tvxs ανέφερε ότι οι διάλογοι για την κεντροαριστερά στο περιβάλλον της Ελιάς θα αποτύχουν γιατί «οι αρχηγοί τάχα μιλούν μεταξύ τους και τάχα πάντα φταίει ο άλλος», ενώ σημείωσε ότι δεν γίνεται κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί να συζητούν για έναν φορέα του οποίου θα ηγηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημειώνεται ότι ο Γ. Πανούσης είχε ήδη από καιρό ταχθεί υπέρ της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κατεύθυνση που προκάλεσε πολλές εντάσεις στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου με αποτέλεσμα τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών.

Την Πέμπτη επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και της Δημοκρατικής Αριστεράς ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος – είχε ηγηθεί και τις αντιπροσωπείας στην συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ.tvxs.gr

shares