2293227

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έκανε όσα της αναλογούσαν στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη προκειμένου να βρεθεί το κοινό έδαφος με τους δανειστές, στέλνει η Αθήνα σύμφωνα με το pontiki.gr,μετά την τετράωρη περίπου συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε προκειμένου να γίνει ενημέρωση και αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup και να προσδιοριστεί η τακτική του επόμενου διαστήματος.

Αυτό ήταν και το βασικό σημείο της εισήγησης Τσίπρα:

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Την ίδια ώρα κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι είναι εφικτή η συμφωνία ως το τέλος Μάϊου, παρά και το γεγονός ότι μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και αυτά, όπως αναφέρουν, είναι εκτός από το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, οι συντελεστές του ΦΠΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα και το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Στέλεχος της κυβέρνησης εκτιμά ότι εκ των πραγμάτων, όσο είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση, πολλά πεδία παραμένουν θολά και πως το αν υπάρξει συμφωνία ή όχι θα φανεί στο «παρά πέντε».

Ουσιαστικά το κλίμα που μεταφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της κι επομένως θα συνεχίσει να πιέζει για συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο, άλλωστε, σημειώνουν οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο έχουν λίγο πολύ εξαντλήσει τα όριά τους. Εν τω μεταξύ, με τη θέση αυτή αναμένεται να προσέλθει η Ελλάδα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 21 Μαϊου στη Ρίγα της Λετονίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως έχουμε μπει στο «πιο κρίσιμο σημείο» των συζητήσεων «λίγο πριν από το τέλος» ωστόσο εκτιμά ότι η πίεση επηρεάζει και την άλλη πλευρά.

Σε ότι αφορά το Eurogroup τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και το κλίμα σαφώς βελτιωμένο, ενώ αναφορικά με την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ τονίζουν πως αυτή έγινε εφόσον το ποσό βρέθηκε και κρίθηκε ότι δεν θα επηρεάσει την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, λένε, εξακολουθεί να ισχύει ότι αν τεθεί δίλημμα πληρωμή των δανειστών ή μισθών και συντάξεων, προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει το δεύτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα συνεχιστούν, ενώ αύριο θα συγκληθεί εκ νέου Κυβερνητικό Συμβούλιο στις 18:00, υπό τον πρωθυπουργό.

shares