172467-8114117

Ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Ντόρα Μπακογιάννη θα οδηγήσει πιθανώς στη συγκρότηση «επιτροπής Σοφών» που θα διερευνήσει τα λάθη στις οικονομικές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας.

Η αλληλογραφία ξεκίνησε από τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό αφ’ ενός ζήτησε την αναβολή της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο και αφ’ ετέρου πρότεινε τη σύσταση Επιτροπής από διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομολόγους με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.
Απαντώντας, με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει μεν το αίτημα για την εξεταστική – «σέβομαι την άποψή σου αλλά δεν τη συμμερίζομαι», γράφει χαρακτηριστικά – αλλά αποδέχεται την πρόταση για την επιστροφή σοφών.

«Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων», αναφέρει ο πρωθυπουργός και η επιστολή του καταλήγει: «Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.»

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού προς τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι η εξής:

Αθήνα, 02.04.2015

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας

Στην δική της επιστολή, που εστάλη χθες και κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυρία Μπακογιάννη πρότεινε η επιτροπή που θα απαρτίζεται από αναγνωρισμένους οικονομολόγους και διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. «Το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου» αναφέρει στην επιστολή της.

shares