Αρχίζει να υλοποιείται η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου λέει η κυβέρνηση

ImageHandler.ashxbbm
Με απόλυτη ικανοποίηση, αλλά και με πολλές προσδοκίες για την αποκατάσταση του προβλήματος ρευστότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το protothema.gr, υποδέχθηκε η κυβέρνηση την χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Η Αθήνα θεωρεί ότι δόθηκε η τελική πολιτική έγκριση του οργάνου, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και άρα να αποδεχθεί αδιαμφισβήτητα ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα – σε ένα νέο πρόγραμμα και όχι στο παλιό μνημόνιο. Αυτό σημαίνει, κατά την ανάλυση της κυβέρνησης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί πλέον, χωρίς καμία χρονοτριβή ή πρόσκομμα να αντιμετωπίσει τη χώρα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα: παρέχοντας τον απαιτούμενο ELA, ξαναγοράζοντας τα ελληνικό ομόλογα και εντάσσοντας στην πορεία την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Κυρίως από τις κινήσεις αυτές και το νέο στάτους που διαμορφώνεται αναμένει η Αθήνα και την αλλαγή ψυχολογίας και κλίματος γύρω από την ελληνική οικονομία με ό,τι σημαίνει αυτό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση περιμένει σύντομα και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος. Δηλαδή με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων να ξεκλειδώσουν υποδόσεις της εναπομείνασας μεγάλης δόσης των 7,2 δις ευρώ, αλλά και των κερδών 1,9 δις ευρώ που οφείλονται στη χώρα από την ΕΚΤ.

Ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα, ίσως και μέχρι τέλος Μαρτίου, αν και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ανταπόκριση της χώρας στις δανειακές της υποχρεώσεις και άρα μπορεί να αναμένει και τον Απρίλιο.

Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν πάντως δύο πονοκέφαλοι: πρώτον, ότι η υστέρηση του προϋπολογισμού, λόγω του παγώματος στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, θα απαιτήσει σειρά μέτρων, που πρέπει να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Εάν οι τρύπες μπορούν να καλυφθούν από τα κατατεθέντα μέτρα έχει καλώς, αλλιώς ή πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση ιδιαίτερη ευρηματικότητα ή να καταφύγει σε «παραδοσιακά» εργαλεία, όπως είναι η επιβολή φόρων – έχει σημασία πού, σε ποιους και πόσους βέβαια.

Δεύτερον, ο τρόπος και κυρίως ο τόπος των ελέγχων. Οι εταίροι επιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια να επισκεφθούν και την Αθήνα – αλά τρόικα δηλαδή – αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες είναι ο κατάλληλος χώρος. Δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα.
Για την Αθήνα πάντως η χθεσινή εξέλιξη καθιστά οριστικά παρελθόν την τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές και ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας.