perifereiako 640 x 480 0 1 0 0

Δελτίο τύπου
«Η απάντηση των Πελοποννησίων και Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα προσανατολίζεται σαφώς στο ΝΑΙ και αποτυπώνει την απόφασή τους να παραμείνουν στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τη μόνη αποδεκτή εθνικά κόκκινη γραμμή» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015 και πρόσθεσε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανένα, άποψή μας ωστόσο αποτελεί ότι χωρίς προτάσεις και μέτρα για την ανάπτυξη τίποτα δεν θα καταφέρουμε».
«Η Κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση του χρόνου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφερόμενος στην οικονομική ασφυξία της χώρας δήλωσε ότι «οι ευθύνες δεν είναι μονομερείς, αλλά συνέργησαν και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων των συμπολιτών μας».
Αφού επέκρινε ο κ. Τατούλης τη στάση της αντιπολίτευσης που επέλεξε να απέχει από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημείωσε ότι, αντιλαμβανόμενος εξαρχής «τα μελλούμενα», μίλησε για την αναγκαιότητα της χωροθέτησης της Πελοποννήσου αυστηρά στον Ευρωπαϊκό δρόμο, ώστε να συνάψει σχέσεις συνεργασίας με Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
«Δικαιωθήκαμε για την κατεύθυνσή μας αυτή στην πορεία του χρόνου, όταν μάλιστα οι πολιτικοί συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί τότε» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν με μόνο στόχο τη διάσωση να αποτελείς μέλος ενός μεγάλου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού θεσμού, όπως η Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο κ. Τατούλης επέκρινε ακόμη όσους διατύπωναν απόψεις ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη βοήθειας, αλλά ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, και «απόδειξη αυτού αποτελεί η παραδοχή της Κυβέρνησης ότι απαιτούνται 29 δις ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας για τη διετία 2015 – 2016».
Την εφαρμογή οποιουδήποτε πλάνου, απέκλεισε ως επιλογή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, το οποίο θα έχει ως στόχευση την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, είτε από ατύχημα, είτε από ιδεοληψίες ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη των εταίρων μας, γιατί το πρόγραμμα εξέπνευσε και οι νομικές δεσμεύσεις που συνεπάγονται είναι πολύ επιβαρυντικές» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τατούλης και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ αποφασίσει να κινηθεί μονομερώς.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι απαιτείται σχέδιο, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και πολύ δουλειά στη χώρα και ότι οι πολίτες θα πρέπει να γίνουν δημιουργικοί φορείς νέων αντιλήψεων, ώστε να πάψει να ανακυκλώνεται η ίδια παθογένεια.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με δεδομένο ότι :
• Παρακολουθεί τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους κυρίως στη ζωή των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων
• Οι πολίτες απαιτούν άμεση λύση στην απαράδεκτη κατάσταση την οποία διαβιούν και απαιτούν νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις για νέο όραμα για μια Νέα Ελλάδα της δημιουργίας και ένα νέο ρεαλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο
• Για την ασφυξία της Ελληνικής οικονομίας είναι συνυπεύθυνοι και οι θεσμοί της Ευρώπης
• Οι παρενέργειες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καθημερινά επιδεινώνονται
• Η δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τους πολίτες είναι ένας διαρκής και συνεπής αγώνας να μετατραπεί σε πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας
Αποφασίζει:

1) Αποτελεί εθνικά κόκκινη γραμμή η αυστηρή παραμονή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
2) Η Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ξεπεράσουν την προσπάθεια κομματικής επιβίωσης και να προτάξουν το εθνικό συμφέρον
3) Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι συνεργασίες και συνέργειές της με Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και διεθνείς εταίρους της για την ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας για συμφωνία για μια Ευρώπη των αξιών της αλληλεγγύης των λαών και της συνεργασίας
4) Στην κρίσιμη για τα συμφέροντα της χώρας ψηφοφορία του δημοψηφίσματος, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, παραμένουμε αταλάντευτοι στο ΝΑΙ για την Ευρωπαϊκή συνύπαρξη και Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.