5C4347FF9F032E1A980028E283773558

Eντονη διαμάχη ξέσπασε σήμερα, μεταξύ της Χαρ. Τρικούπη και της «Κίνησης 75» με αφορμή το κείμενο με τις 4.000 υπογραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, με το οποίο ζητείται «συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλαγή πολιτικής τώρα, όλα από την αρχή».

Η Χαρ. Τρικούπη, μέσω «άτυπου σχολίου», επιτίθεται εναντίον του Μιχάλη Καρχιμάκη, επικεφαλής της κίνησης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, καταλογίζοντας στην «κίνηση», της οποίας κατονομάζεται ως επικεφαλής, ότι παραβιάζει «θεμελιώδεις κανόνες πολιτικής, ηθικής και αξιοπρέπειας».

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι από τα 4000 ονόματα που αναφέρονται στο κείμενο της «Κ75», τα 2440 (62%) δεν είναι μέλη του Κινήματος, ενώ υπάρχουν και 105 περιπτώσεις διπλοεγγραφών. Και θέτει το ερώτημα:

«Τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές στελεχών που συμμετέχουν σε κορυφαία όργανα του κινήματος (ΠΣ), ποια σχέση μπορεί να έχουν με το ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα για να απαλλαγούμε από όλες τις παθογένειες του παρελθόντος όταν πλαστογραφούν την πολιτική βούληση μελών και στελεχών του κινήματος και μας εκθέτουν στην κοινωνία»;

Στην επίθεση απάντησε η «Κίνηση 75», κάνοντας λόγο για «γνωστούς κύκλους της Χαρ. Τρικούπη» που προσπαθούν να υποτιμήσουν και να υπονομεύσουν τη σημασία της συγκέντρωσης 4.000 υπογραφών. Η Χαρ. Τρικούπη κατηγορείται, επίσης, ότι πιέζει πολλά από αυτά τα στελέχη να ανακαλέσουν την υπογραφή τους ή να διαψεύσουν ότι υπέγραψαν το κείμενο. Και προειδοποιεί ότι «θα μας ξαναβρούν παρόντες, ενωμένους να παρεμβαίνουμε με το θάρρος της γνώμης μας για τις εξελίξεις στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ…».

Το θέμα έχει, πάντως, και την πειθαρχική του πλευρά. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι τώρα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, αλλά είναι πολύ πιθανό να το κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ύστερα και από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Κινήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την έρευνα επί του καταλόγου των 4.000 ονομάτων, για να διαπιστωθεί αν είναι, όλοι, μέλη του ΠΑΣΟΚ, διενήργησε ο Τομέας Οργανωτικού του Κινήματος, χωρίς καμία ανάμιξη της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία δεν έχει επιληφθεί του θέματος, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Επιτροπής Γιώτα Γαζή, η οποία αγνοούσε τις διαστάσεις του θέματος.

Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι τώρα, όπως είπε η κ. Γαζή, στην Επιτροπή δεν έχει προσφύγει, με καταγγελία, κανένα από τα 4.000 πρόσωπα που φέρονται να έχουν υπογράψει το κείμενο, ενώ οι «κύκλοι» της Χαρ. Τρικούπη αναφέρουν ότι διαθέτουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Επίσης κανένα όργανο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ζητήσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας να ασχοληθεί με το θέμα. Δεν το έχει κάνει ούτε ο πρόεδρος του Κινήματος.

Ωστόσο, η Επιτροπής Δεοντολογίας θα ασχοληθεί αυτεπάγγελτα με το θέμα, μέσα στο σαββατοκύριακο και θα αποφασίσει αν υπάρχει θέμα προς εξέταση, προκειμένου να συγκληθεί το όργανο σε συνεδρίαση και να επιληφθεί σχετικά.

Το σχόλιο κύκλων του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το θέμα, από το ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε το εξής «άτυπο σχόλιο».
«Τις προηγούμενες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα από την Κίνηση των 75 κατάλογος 4000 μελών του ΠΑΣΟΚ τα οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κίνησης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ζητούν «Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αλλαγή πολιτικής τώρα, όλα από την αρχή».

Το ΠΑΣΟΚ στη μακρόχρονη διαδρομή του έχει αποδείξει ότι όχι μόνο σέβεται αλλά επιδιώκει και ενισχύει τον εσωκομματικό πολιτικό διάλογο. Άλλωστε όλες οι αποφάσεις για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης έχουν ληφθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το 9ο Συνέδριο, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή μετά από εξαντλητικό διάλογο.

Εδώ όμως συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός. Αυτοί που ηγήθηκαν της πρωτοβουλίας της δημοσιοποίησης των 4000 ονομάτων έχουν παραβιάσει θεμελιώδεις κανόνες πολιτικής ηθικής και αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα λοιπόν με το μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ – όπως το παρέδωσε ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, μετά την εκλογική διαδικασία για νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2012 – και τον κατάλογο των 4000 της Κίνησης των 75 σημειώνονται τα παρακάτω:

Α. Από το σύνολο των ονομάτων, τα 2440 δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή το 62% του συνόλου) και 105 ονόματα είναι διπλοεγγεγραμμένα

Παραθέτουμε αναλυτικά:

Στο λεκανοπέδιο, περιλαμβάνονται 1167 ονόματα, από τα οποία οι 726 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στην Κρήτη, περιλαμβάνονται 458, από τα οποία οι 317 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στη Στερεά Ελλάδα, περιλαμβάνονται 201, από τα οποία οι 118 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, περιλαμβάνονται 271, από τα οποία οι 189 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στο Ιόνιο, περιλαμβάνονται 87, από τα οποία οι 51 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στη Ήπειρο, περιλαμβάνονται 143, από τα οποία οι 104 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στη Θεσσαλία, περιλαμβάνονται 240, από τους οποίους οι 136 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στο Δυτική Μακεδονία, περιλαμβάνονται 161, από τους οποίους οι 101 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιλαμβάνονται 135 από τα οποία οι 59 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στην Κεντρική Μακεδονία, περιλαμβάνονται 394, από τα οποία οι 204 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στην Πελοπόννησο, περιλαμβάνονται 354, από τα οποία οι 258 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.
Στη Δυτική Ελλάδα, περιλαμβάνονται 226, από τα οποία οι 177 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ.

Β. – Υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες και διαψεύσεις- 63 μέχρι αυτή τη στιγμή και έρχονται συνεχώς νέες- από μέλη του ΠΑΣΟΚ που είδαν τα ονόματά τους να περιέχονται στο κατάλογο των «4000», χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί ή έχοντας παραπλανηθεί. Οι εκδηλώσεις αντίδρασής τους έχουν καταχωρηθεί σε τοπικά ΜΜΕ, σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με επιστολές στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο που ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής ηθικής και πρακτικής. Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία.

Γ. Στο κατάλογο των «4000» υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις υβριστών του κόμματος μας που εδώ και χρόνια έχουν κατεβεί ως υποψήφιοι άλλων κομμάτων ή έχουν προσχωρήσει σε άλλα κόμματα. Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία.

Μετά από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το ερώτημα:

Τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές στελεχών που συμμετέχουν σε κορυφαία όργανα του κινήματος (ΠΣ), ποια σχέση μπορεί να έχουν με το ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα για να απαλλαγούμε από όλες τις παθογένειες του παρελθόντος όταν πλαστογραφούν την πολιτική βούληση μελών και στελεχών του κινήματος και μας εκθέτουν στην κοινωνία»;

Απάντηση της Κ75

Στα όσα ανέφεραν οι «κύκλοι» της Χαρ. Τρικούπη, η «Κ75» απάντησε ως εξής:
«Οι γνωστοί «κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη» μέρες τώρα καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια να υποτιμήσουν και να υπονομεύσουν την σημασία των 4000 στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που με την ανακοίνωσή μας ζητάμε συνέδριο ΠΑΣΟΚ τώρα, αλλαγή πολιτικής, συνέδριο για όλους και για όλα. Τώρα εφηύραν ότι τάχα οι 4000 δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2012″, ότι «αυτοί αποδοκίμασαν το Βαγγέλη Βενιζέλο», ότι «πολλοί εξ αυτών δεν ρωτήθηκαν για να μπουν τα ονόματά τους στην λίστα».

Ξέρουν καλά στην Χαριλάου Τρικούπη ότι οι 4000 είναι διαχρονικά και μαχητικά στελέχη του Κινήματος. Ότι το ήθος και η αγωνιστικότητα του συνοδεύεται με επάρκεια επιχειρημάτων και πίστη σε ιδανικά και οράματα. Δεν εκφραζόμαστε με κραυγές και ύβρεις. Αντιθέτως είναι οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη που υβρίζουν και χυδαιολογούν εις βάρος συναγωνιστών που αξίζουν σεβασμού και προσοχής.

Αντί να τους προβληματίζει η αγωνία που εκφράζεται από τους 4000 και πολλούς άλλους για την πορεία του Κινήματος κάποιοι χωρίς συναίσθηση για το που οδηγούμαστε πιέζουν, για ανακλήσεις και διαψεύσεις για τη συνομολόγηση του κειμένου και του περιεχομένου του.

Επιτέλους αισθανθείτε ότι την αγωνία για την επιβίωση του Κινήματος την έχουν και άλλοι που μπορεί να έχουν και άλλη άποψη για τα πολιτικά δρώμενα και για την πορεία του Κινήματος.

Τέλος όσο κι αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν την πολιτική μας πρωτοβουλία δεν θα μπορέσουν να αναιρέσουν την μαζική και ποιοτική συμμετοχή των χιλιάδων συναγωνιστών , μαζί με τους οποίους εκφράσαμε την αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον του Κινήματος.

Απευθυνόμενοι σε όσους μας αμφισβητούν δηλώνουμε ότι θα μας ξαναβρούν παρόντες , ενωμένους να παρεμβαίνουμε με το θάρρος της γνώμης μας για τις εξελίξεις στη Χώρα και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και τους διαβεβαιώνουμε ότι την επόμενη φορά δεν θα είμαστε 4000 αλλά πολύ περισσότεροι».