parakato.grpantazis

O Κώστας Γιώτης είναι εκείνος που προτείνει για την θέση του συμπαραστάτη του πολίτη ο Βασίλης Πανταζής.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Η εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στην τοπική αυτοδιοίκηση, πέραν των γνωστών προβλημάτων που έχουν σχέση κυρίως με την εγκατάλειψη των απομακρυσμένων χωριών λόγω επιλογής των δημάρχων να στρέψουν την προσοχή τους στα μεγάλα σε πληθυσμό διαμερίσματα των Δήμων τους για ψηφοθηρικούς λόγους, κάτι που βιώνουμε και στο Δήμο Κορινθίων, είχε και θετικά σημεία με μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου τη δημιουργία του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».

Ο θεσμός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στις Ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία και άρχισε να εφαρμόζεται από το 2010 και στην χώρα μας, σε όσους βέβαια Δήμους είχαν την Δημάρχους με τόλμη και θέληση να φροντίσουν για την πραγματική υλοποίηση του θεσμού οι οποίοι δεν προσπάθησαν, μπλεγμένοι σε προεκλογικές συμφωνίες, να επιβάλουν άτομα που δεν ταιριάζουν στο ρόλο όπως έγινε και στο Δήμο Κορινθίων.

Ποιος είναι όμως οι κύριες αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη;

1.Η υποδοχή καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών προσώπων του και των επιχειρήσεών του.

2.Η διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, απαντώντας εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.

3.Η διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό.

4.Η σύνταξη ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη, όπου καταδεικνύονται τα σημαντικά προβλήματα κακοδιοίκησης καθώς και προτείνονται προτάσεις προς επίλυση των προβλημάτων.

Όσοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση μόνο από αγάπη για τον τόπο τους και από διάθεση προσφοράς προς τους συνδημότες τους, αναγνωρίζουν ότι η λειτουργία του θεσμού είναι πλέον αδήριτη ανάγκη προκειμένου οι πολίτες να προστατευθούν από την αυθαιρεσία των δημοτικών αρχών, κάτι που ακόμη και εγώ σαν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης έχω βιώσει στην προσπάθεια εξάσκησης του ρόλου μου.

Προσωπικά θεωρώ ότι ο Συμπαραστάτης μπορεί να προωθήσει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών ανάμεσα στους δημότες και τις δημοτικές υπηρεσίες, παρεμβαίνοντας με προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας και την καλύτερη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Ήδη όμως έχει παρέλθει από πολλού το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών που προβλέπει η νομοθεσία προκειμένου η δημοτική αρχή να προκηρύξει τη θέση και να γίνει επιτέλους και στον Δήμο Κορινθίων η επιλογή ενός κατάλληλου προσώπου και όχι μιας ακόμη μαριονέτας.

Προσωπικά δεν με εκπλήσσει η αδιαφορία του Δημάρχου Κορινθίων για την εφαρμογή των Νόμων αλλά κυρίως για την προστασία των δημοτών, αφού έχω καταγγείλει ήδη δημόσια την προσφιλή του αυτή τακτική , η οποία παραμερίζεται συνήθως όταν πρόκειται για φίλους και συνεργάτες του. Αυτήν την καταγγέλλουμε καθημερινά και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε γνωρίζοντας το πραγματικό πρόσωπο αυτού και των στενών συνεργατών του στους συνδημότες μας.

Εκείνο όμως που ουσιαστικά με ενδιαφέρει, είναι να βρεθεί πραγματικά ένας κοινός τόπος σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα και να βρεθεί ένα κατάλληλο πρόσωπο το οποίο θα ενώσει όλες τις πλευρές και με απόλυτη ελπίζω πλειοψηφία να τοποθετηθεί στην θέση όπου με την βοήθεια όλων μας να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται ο πολίτης και επιτέλους να γίνει πρωτοπόρος ο Δήμος μας έστω μόνο σε αυτό το ζήτημα.

Υπάρχει όμως αυτό το πρόσωπο που θα είναι αποδεκτό από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού συμβουλίου;

Έχοντας σκεφθεί βαθειά και αναλύσει όσο μπορούσα καλύτερα όλες τις παραμέτρους, νομίζω ότι υπάρχει και κοσμεί τον Δήμο μας και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό.

giotis  top-storyΕίναι ο δικηγόρος κος Κώστας Γιώτης, του οποίου η τιμιότητα, το ήθος, η νομική κατάρτιση, η αντικειμενικότητα, η κομματική ανεξαρτησία αλλά και η αυτοδιοικητική εμπειρία, αποτελούν εχέγγυα για την επιλογή του σε μία θέση που έχει ανάγκη πρόσωπα ιδιαίτερα ικανά και όχι συνηθισμένα.

Σίγουρα ο ίδιος θα αιφνιδιαστεί από την επιστολή μου αυτή, όπως βέβαια και οι συνεργάτες μου της μείζονος μειοψηφίας, αφού δεν έχω συζητήσει καθόλου μαζί τους την πρόταση, αλλά πιστεύω ότι όλες οι παρατάξεις πρέπει να βρουν το θάρρος και να του ζητήσουν με ομοφωνία και σύμπνοια να θέσει υποψηφιότητα την οποία και θα στηρίξουμε όλοι για το καλό και μόνο των δημοτών του Δήμου μας.

Και θεωρώ ότι η αγάπη του Κώστα Γιώτη για τον τόπο του θα τον «αναγκάσει» να δεχθεί αυτήν την τιμητική αλλά και κοπιαστική συνάμα θέση.

Ας τολμήσουμε όλοι λοιπόν να ασχοληθούμε επιτέλους με τις ανάγκες των δημοτών.

Πανταζής Βασίλειος

Απόστρατος Αξκός

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κορινθίων

shares