149223-470193947-1--cc59e27b38fd168280f65db053efc93a6429029c-s6-c30 2Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης πως ο Πρόεδος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τη συνάντησή τους σύμφωνα με το tvxs.gr,κατέλειξαν σε συμφωνία για εκεχειρία και επανέναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία. Την Τρίτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι (αστυνομικοί και διαδηλωτές), ενώ σε πάνω από 1.000 ανέρχονται οι τραυματίες.

Εν μέσω εμφυλιακού κλίματος και υπό τις διεθνείς πιέσεις (ΗΠΑ και Ευρώπη απείλησαν και με κυρώσεις) οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας προς όφελος της «κοινωνικής ειρήνης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται πως λίγη ώρα νωρίτερα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε ανακοινώσει την απομάκρυνση του αρχηγού του στρατού, Βολοντίμιρ Ζαμάνα.

Νωρίτερα πληροφορίες που μετέδιδαν διεθνή μέσα ανέφεραν πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συμφώνησε να μην υπάρξει επέμβαση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης. «Η έφοδος στην Μαϊντάν [Πλατεία Ανεξαρτησίας] που σχεδίαζαν απόψε οι αρχές δεν θα πραγματοποιηθεί. Συμφωνήθηκε εκεχειρία. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο έτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενουκ.

ΗΠΑ και ΕΕ την Τετάρτη απείλησαν με κυρώσεις αν δεν δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Από την πλευρά της η Ρωσία ανέφερε πως θέση της είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τους Δυτικούς για την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι παύει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία.

shares