“Τους είδα να πεθαίνουν, δεν ήξερα ποιον να σώσω. Ντρέπομαι για την Ευρώπη“

“Τους είδα να πεθαίνουν, δεν ήξερα ποιον να σώσω. Ντρέπομαι για την Ευρώπη“

Η μαρτυρία του Oscar Camps του εθελοντή ναυαγοσώστη από την Ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που αποτελείται από επαγγελματίες ναυαγοσώστες οι οποίοι ήρθαν στη Λέσβο για να διασώσουν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που περνούν το Αιγαίο, είναι συγκλονιστική. Και καταδεικνύει με τον πιο απτό, κατηγορηματικό, σπαρακτικό τρόπο, τόσο το έγκλημα που διαπράττεται εκεί όσο και τους δράστες.

“Τους είδα να πεθαίνουν, δεν ήξερα ποιον να σώσω. Ντρέπομαι για την Ευρώπη“, λέει ο άνθρωπος που καθημερινά σώζει αθώες ανθρώπινες ψυχές. Και κατηγορεί ευθέως την περιβόητη FRONTEX λέγοντας ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σώσουν όσους πάλευαν με τα κύματα. “Εριξαν σχοινιά και τους κοιτούσαν να πνίγονται, Οσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στη τραγωδία έχουν ευθύνη”, τονίζει.

«Έπρεπε να διαλέξω και να επιλέξω ποιον θα σώσω, τη μητέρα που πνίγεται, ή τα παιδιά που δεν μπορούν να κολυμπήσουν, ή τον πατέρα που πνίγεται γιατί όλη η οικογένεια του έχει γαντζωθεί πάνω του. Χθες καταφέραμε να σώσουμε 242 άτομα συνολικά, αλλά πάνω από 50 πέθαναν.Τους είδα να πεθαίνουν. Ήταν τρομερό. Είμαστε τσακισμένοι, σωματικά και ψυχολογικά. Και ντρέπομαι για την Ευρώπη », λέει ο Oscar Camps.

μκο οσκαρ

Την Τετάρτη (28 Οκτ 2015), 242 πρόσφυγες διασώθηκαν από ανατροπή σκάφους που μετέφερε περίπου 300 άτομα  Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των οποίων 7 παιδιά. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από αυτό το ατύχημα.

«Τούρκοι και Έλληνες ψαράδες έσπευσαν στη βάρκα των προσφύγων και ξεκίνησαν τη διάσωση ανθρώπων. Ήταν συγκλονιστικό. Ανεβήκαμε στο πλοίο για να πάρουμε τα παιδιά, επειδή [οι πρόσφυγες] είπαν ότι δεν είχαν τη δύναμη να τα σηκώσουν. Το σκάφος της Frontex δεν έκανε τίποτα, το μόνο που έκαναν είναι να ρίξουν σχοινιά σε όσους πνίγονταν, όπως στις ταινίες, και έμειναν εκεί στο κατάστρωμα του πλοίου τους, βλέποντας ανθρώπους να πεθαίνουν. Αναρωτιέμαι τι θα έκαναν αν συγγενείς τους πνιγόντουσαν στη θάλασσα. Ήταν φρικτό. Όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες σε αυτή τη τραγωδία φέρουν ευθύνη», λέει ο Όσκαρ για το πλοίο της Frontex, ένα σκάφος ακτοφυλακής της ΕΕ με νορβηγική σημαία.

Η Proactiva Open Arms ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Γενάρη του 2016 από τη στιγμή που το το κύμα – και o αριθμός των νεκρών – στο Αιγαίο Πέλαγος αναμένεται να αυξηθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που ωθούν περισσότερους πρόσφυγες να φύγουν προς την Ευρώπη πριν κλείσουν τα σύνορα και η θάλασσα αγριέψει.

Η Proactiva Open Arms σχηματίστηκε όταν τα μέλη της είδαν τις εικόνες των πνιγμένων προσφύγων να ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνη του 3χρονου Aylan Kurdi.

«Αυτές οι εικόνες μας έκαναν να σκεφτούμε, «είμαστε επαγγελματίες που σώζουν ζωές και θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στη Λέσβο». Έχουμε τις ικανότητες και έχουμε τον εξοπλισμό για να το κάνουμε έτσι πήραμε μια απόφαση και απλά πήγαμε» λέει ο Oriol Canals άλλος εθελοντής από την Proactiva Open Arms.

Το βίντεο τη ΜΚΟ των Ισπανών Ναυαγοσωστών με το οποίο ζητούν οικονομική ενίσχυση για το έργο τους

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»y1JkKU3HGNg»]

Η ομάδα των ναυαγοσωστών μάζεψε από τα μέλη της 15.000 € , αρκετά για να μείνουν το πρώτο μήνα, και από τότε συγκεντρώνει χρήματα για να παραμείνει περισσότερο στη Λέσβο.

πηγή: Humans of the Refuge -presspublica.g

Μετάφραση για το Kollect: Θ. Αγγελόπουλος)