2345117

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να αποφασιστεί το σύνολο των μέτρων που θα αποτελούν το τρίτο μνημόνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ψήφιση στη Βουλή μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Ο στόχος συμφωνα με το newsbeast.gr.είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις ακόμα και όλο το βράδυ αν χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία αύριο, ενώ σύμφωνα με το MEGA, παραμένουν τρία βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση που καθυστερούν την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτά είναι η διαχείριση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Όσον αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι δανειστές ζητούν να πωληθούν τα προβληματικά δάνεια σε ξένα funds, μια πρόταση που δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Επιπλέον συζητιούνται και τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα συνοδεύσουν το νέο μνημόνιο και θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Τα μέτρα αυτά είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και το ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ως αντιστάθμισμα για τη μεταβολή του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας (13%).

Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν για περιορισμό της «μετενέργειας» στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα, δηλαδή η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως τα επιδόματα. Οι θεσμοί θέλουν επίσης να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στις 100 δόσεις.

Παραμένει ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το MEGA, και το θέμα της αύξησης των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

shares