Με ισχυρές βροχές καταιγίδες και χαλάζι έκανε την εμφάνιση του ο ¨Γηρυόνης¨, από το απόγευμα της Κυριακής με  τα καιρικά φαινόμενα να   είναι  πολύ έντονα.

Από το Σάββατο η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.  Η έντονη κακοκαιρία, «Γηρυόνης», επηρεάζει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες το τριήμερο Κυριακή 24/11 – Τρίτη 26/11.

Η μεγάλη ένταση των φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν στο σύνολο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα αναφέρει το meteo.gr.

Ο  ¨Γηρυόνης¨ θα λειτουργήσει σε 3 φάσεις.

1η φάση: Την Κυριακή 24/11 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά (εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), φαινόμενα που από τις απογευματινές ώρες τοπικά θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.

2η φάση: Από τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής 24/11 και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25/11 μέτωπο πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται Η Αντιπεριφέρεια  Κορινθίας η όποια εξέδωσε ενημέρωση για την κατάσταση που θα επικρατήσει  στη περιοχή καθώς και μέτρα αυτοπροστασίας.

 Προειδοποίηση της ΕΜΥ για κακοκαιρία στην Ανατολική Πελοπόννησο

 Σοβαρή επιδείνωση του καιρού, με εξαιρετικά έντονα φαινόμενα, αναμένεται από σήμερα Κυριακή απόγευμα στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα γενικότερα, ενώ από αύριο Δευτέρα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου προβλέπεται κακοκαιρία από τα δυτικά, η οποία κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα.

Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Ειδικότερα, σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου, αναμένονται στην ανατολική Πελοπόννησο καταιγίδες, συνοδευόμενες από έντονη βροχή και δυνατούς ανέμους όπου θα την επηρεάσουν μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Αυξημένη Ετοιμότητα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μέτρα Αυτοπροστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Βέλου Βόχας για τυχόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προβλέπονται σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ. από σήμερα το απόγευμα.
Ήδη ο Δήμαρχος έχει επικοινωνήσει με τους Προέδρους των κοινοτήτων για να βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν δοθεί οδηγίες σε αιρετούς και υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπιστεί στο μέγιστο δυνατόν οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση προκύψει τις επόμενες ώρες.

Ήδη 8 μηχανήματα-τσάπες βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου καθώς επίσης και τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών του Δήμου.
Από τις 5.00 το απόγευμα το γραφείο του Δημάρχου στο Ζευγολατιό θα είναι ανοικτό για τους πολίτες του Δήμου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2741360520 και 2741360521 .
Παρακαλούνται οι πολίτες του Δήμου μας να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Για το Δήμο Κορινθίων ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος στη σελίδα του στο fc  αναφέρει :

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν προκύψουν από έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες επικοινωνήστε με τους κατά τόπους προέδρους τοπικών κοινοτήτων . Έχουν δοθεί οδηγίες για επικοινωνία με το συντονιστικό όργανο του Δήμου και την κινητοποίηση των υπηρεσιών και των μηχανικών μέσων που απαιτούνται .