Laographiko korinthou1

Κλειστές πόρτες και λουκέτα συναντούν οι πολίτες της Κορίνθου και όχι μόνο… όταν θελήσουν αυτές τις μέρες να επισκεφτούν το μοναδικό λαογραφικό μουσείο της πρωτεύουσας του Νομού Κορινθίας.
Η Δημοτική αρχή λοιπόν και οι υπεύθυνοι του μουσείου, φαίνεται πως δεν θέλουν επισκέπτες (παρότι αποτελούσε ζητούμενο της δημοτικής αρχής  Πνευματικού το 2012) ,ούτε και τους ενδιαφέρει τα μικρά παιδιά να μάθουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους,
Είναι τόσο ικανοποιημένοι από την λειτουργία του μουσείου, αλλά και από την επισκεψημότητα στην Κόρινθο που έχουν την πολυτέλεια να κλειδαμπαρώνουν έναν τέτοιο χώρο.
Έτσι αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά και «φούρνος να μην καπνίσει»
Κύριοι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη;
Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν γνώση τα παιδιά για την λαογραφική παράδοση της Κορινθίας;

Σίγουρα η δωρήτρια αείμνηστη Αλκμήνη Γαρταγάνη – Πετροπούλου δεν το είχε φανταστεί με λουκέτα στις πόρτες.
Η Κορίνθια συμβολαιογράφος Κατερίνα Ξενογιωργη σήμερα στην προσωπική της σελίδα στο facebook έκανε την παρακάτω ανάρτηση με αφορμή το λουκέτο στο Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου .Να σημειώσουμε πως δεν ήταν η μόνη που βρέθηκε μπροστά στην κλειστή μεγάλη και βαριά σιδερένια πόρτα.
Υπάρχει κάποιος να μας δώσει εξηγήσεις η και για αυτό ευθύνονται οι «εχθροί της πόλης»;
Να σημειωθεί πως γνωρίζουμε τον κανονισμό λειτουργίας του,γνωρίζουμε πως Δευτέρα και Σαββατοκύριακα είναι κλειστό .Ομως μέχρι της 25 Αυγούστου που θα ανοίξει ,μεσολαβούν τέσσερις μέρες όπου δεν θα λειτουργεί .αντιβαίνοντας τον κανονισμό λειτουργίας του.

Γνωρίζουμε ακόμη και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το 2011 και βρισκόταν υπό την απειλή του λουκέτου, υπήρξε παρέμβαση του δήμου τότε και δέσμευση πως θα λυθεί το πρόβλημα. Μέσα από κινήσεις του προέδρου του Δ.Σ. κ. Σταυρέλη ο οποίος όπως είχε δηλώσει,   προσπάθησε να βρει τρόπο να λειτουργήσει το μουσείο μετά από την διακοπή της εξαργύρωσης των ενταλμάτων από τον επίτροπο. Ετσι ανακοινώθηκε και επίσημα η επαναλειτουργία του στην οποία θα εντάσσονταν κι άλλα στοιχεία, όπως η λειτουργία του τρίτου ορόφου σαν βιβλιοθήκη και αναψυκτήριο. Με σκοπό να μπορέσει μέσα από την αυξημένη επισκεψιμότητα που θα έχει και την οικονομική δυνατότητα, να μπορεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν, τα λειτουργικά του έξοδα.

Ας μας πουν λοιπόν οι υπεύθυνοι εάν έκλεισε το μουσείο γιατί έχουν προκύψει οικονομικά προβλήματα ,η γιατί ήθελαν να πάνε διακοπές.

Ποιός είναι αυτός που  αποφάσισε το κλεισιμό του;

Η εικόνα ενός κλειστού μουσείου δεν τιμά κανέναν και ιδιαίτερα εκείνους που ασκούν διακυβέρνηση σε εναν τόπο.
laograf

Η ανάρτηση της κ,Ξενογιώργη

Katerina Xenogiorgi
8 ώρες πριν
Σημερα επειδη η θαλασσα δεν προσφεροταν για μπανιο, αποφασισα να παω κορη και ανεψια στο λαογραφικο μουσειο Κορινθου. Υποψιασμενη οτι μπορει-οπως πολλα μουσεια τις Δευτερες- να μην ειναι ανοικτο, τηλεφωνω πριν ξεκινησω. Καμμια απαντηση, ουτε τηλεφωνητης. Δοκιμαζω με την τουριστικη αστυνομια, επισης ουδεμια απαντηση. Μπαινω στο site του μουσειου, διαβαζω τον καταλογο των αργιων οπου δεν συμπεριλαμβανονταν οι Δευτερες, παιρνω τις πιτσιρικες και πηγαινω….γιαα να βρω πορτες αμπαρωμενες και επιγραφη οτι το Μουσειο θα παραμεινει κλειστο εως 25/8….Ξεχασα να πω οτι αποχωρησα μαζι με δυο παρεες απογοητευμενων τουριστων…Ο Αυγουστος εξαιρειται της τουριστικης περιοδου σε μια πολη που προσπαθει υποτιθεται να προσελκυσει επισκεπτες; Η να παρω το κουβαδακι μου και σε αλλη παραλια;

laografikoforesies

Απόσπασμα από την δομή λειτουργίας του μουσείου.

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Β.Πετροπούλου – Π.Γαρταγάνη)

Περιγραφή – Αρμοδιότητες
Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου – Παν. Γαρταγάνη, ιδρύθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της Αλκμήνης Γαρταγάνη – Πετροπούλου. Βρίσκεται στην Κόρινθο, οδό Ερμού αριθμ. 1, ενώ η έδρα βρίσκεται στην Αθήνα, Αργοστολίου 8, Κυψέλη. Λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας), και τα Σαββατοκύριακα.
Οι σκοποί του επικεντρώνονται στην ανεύρεση, συντήρηση και προβολή σε μόνιμη έκθεση (όταν αυτό είναι δυνατόν) των τεκμηρίων της ιστορίας και των έργων της λαϊκής παράδοσης. Οι περιοδικές εκθέσεις, οι εκδόσεις, οι εκδηλώσεις και κυρίως τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα συνθέτουν την δυναμική παρουσία του Μουσείου στην τοπική κοινωνία.