kupros-simaia

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Πέμπτη να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τις αρχές του Οκτωβρίου εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Μπαν Γκι Μουν μετά τη συνάντησή που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρτ Άιντε εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «εξέφρασε τις ανησυχίες του σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων που συνδέεται με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη πρέπει να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επίσης κάλεσε τα κράτη της περιοχής να συμβάλουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου και τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή.

Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα του ότι εν όψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Τέλος σημειώνει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στο νησί) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη.

Ειδικότερα κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας σε επανειλημμένα ερωτήματα για τις «τουρκικές παραβιάσεις» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «είναι συνέχεια της εισβολής του 1974 η πράξη του Μπαρμπαρός», η κ. Ψάκι επανέλαβε: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Στην ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν».

Σε άλλη ερώτηση αν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχουν συνομιλήσει με Τούρκους και αν τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις «προκλητικές δηλώσεις» τους, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε: «Παραμένουμε ενεργοποιημένοι σε ανώτερο επίπεδο με τις κυβερνήσεις. Επίσης, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί του».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Related Posts

shares