crimea-620x320

Ηλεκτρίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, η βουλή της Κριμαίας τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της απόσχισης της αυτόνομης περιοχής από την Ουκρανία και προσάρτησή της στην Ρωσία, μια απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου θα γίνει εσπευσμένα στις 16 Μαρτίου.

Προσάρτηση στη Ρωσία ψήφισε η βουλή της ΚριμαίαςΣυμφωνήθηκε «να ενταχθούμε στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της βουλής της Κριμαίας.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το κτήριο του τοπικού κοινοβουλίου, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα νέα, φωνάζοντας «Ρωσία!».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι οι αρχές στην περιοχή της Κριμαίας είναι «απολύτως παράνομες, τόσο η βουλή, όσο και η κυβέρνηση».

Το ψήφισμα του κοινοβουλίου τεντώνει ακόμη περισσότερο το σχοινί των εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών, ακριβώς την στιγμή που η Δύση αναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά τον ρόλο διαμεσολαβητή προσπαθεί να φέρει Μόσχα και Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την αποκλιμάκωση.

Εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης του Κρεμλίνου στο αίτημα της ένωσης, το RT μεταδίδει ότι η ρωσική δούμα (βουλή) είναι έτοιμη να εξετάσει την πιθανότητα προσάρτησης της Κριμαίας, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα ψήφισμα σαν το σημερινό δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί χωρίς το «πράσινο φως» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την προσάρτηση ή όχι της Κριμαίας στην ρωσική ομοσπονδία με το οποίο θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί η απόφαση του κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, τα ερωτήματα που θα τεθούν μέσω του δημοψηφίσματος, θα είναι δύο:

α) Είστε υπέρ του να γίνει η Κριμαία, έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

β) Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας είναι τμήμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της με το Κίεβο προσδιορίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επισπεύδεται κατά ένα δεκαπενθήμερο, σε σχέση με την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το RT, θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν γνώμη και οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης, παρότι η πόλη απολαμβάνει ειδικό στάτους και δεν ανήκει επισήμως στην Κριμαία.

Πάντως ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει «καμία νομική βάση» ενώ ο υπουργός Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας το χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό».

Η αυτόνομη χερσόνησος, όπου κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο (Ρώσοι: 58,5% του πληθυσμού, Ουκρανοί: 24,4%, Τάταροι: 12,1% σύμφωνα με την απογραφή του 2001) έχει μετατραπεί σε νέο θέατρο συγκρούσεων μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Το διάταγμα που κάνει την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, είναι ήδη σε ισχύ και οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίζονται ως δυνάμεις κατοχής, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας, Rustam Temirgaliev, υπογραμμίζοντας:

«Οι μόνες νόμιμες ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Κριμαίας θεωρούνται οι ρωσικές. Οι ένοπλες δυνάμεις τρίτης χώρας, θεωρούνται δυνάμεις κατοχής. Συνεπώς οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλέξουν: ή αφήνουν τα όπλα τους, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, διαλέγουν την ρωσική υπηκοότητα και εντάσσονται στον ρωσικό στρατό, ή αν δεν συμφωνούν, μπορούμε να τους προσφέρουμε ασφαλή μετάβαση από το έδαφος της Κριμαίας στην πατρίδα τους, την Ουκρανία». ethnos.gr

shares