kontonh

Η γνωστή επιχειρηματίας και πρώην Αντινομάρχης Κορινθίας Αννα Κοντονή μιλά στο «ΜΑΖΙ»classicus για την θέλησή της να προσφέρει στους Κορίνθιους και την Κορινθία που τόσο αγαπά μέσα από την Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου και δηλώνει «παρών» στην εκλογική διαδικασία της 13ης Μαΐου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

-Αισθάνθηκα ότι σε αυτό τον τόπο, πρέπει να βρω τον τρόπο να επιστρέψω ορισμένα από όσα μου προσφέρει.

-Είναι πρόσκληση και υποχρέωση όλων μας, εφόσον μπορούμε, θέλουμε και γνωρίζουμε τον τρόπο, να ασχοληθούμε με το σπουδαίο εργαλείο που ονομάζεται Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

-Χαίρομαι, εκτιμώ και σέβομαι την αναμέτρηση πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς κύκλους, χωρίς κλίκες, χωρίς ομάδες και υποστηρικτές.

-Στην Τράπεζα επιβάλλεται αξιοκρατία, ισονομία, εντιμότητα, εργατικότητα και παραγωγικότητα.

-Για εμένα το «εκλέγεστε» σημαίνει να υπηρετείς τους πολίτες, όχι το αντίθετο.

Αν συνεχίσουμε να έχουμε όραμα, πρόγραμμα, ενδιαφέρον για τον πλησίον μας και το κοινωνικό σύνολο, τότε θα είμαστε άνθρωποι.

-Θεωρώ πως διαθέτω τα προσόντα που απαιτούνται: γνώση, κατάρτιση, εμπειρία, υπευθυνότητα, διάθεση, πρόθεση.

Αγαπητή κυρία Μουζάκη,

Θα ήθελα πρώτα να σας πω ότι χαίρομαι που συναντιόμαστε και τα λέμε ξανά, μετά από αρκετό καιρό.

1.Στις εκλογές αυτές της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου δηλώσατε παρούσα . Ποίοι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση?

Αγαπητή μου, για να μπορέσω να αποδώσω σωστά τους λόγους της απόφασής μου αυτής, θεωρώ πως θα πρέπει να κάνω πρώτα μία μικρή εισαγωγή.

Όπως καλά γνωρίζεις, ούτε εγώ, ούτε ο σύζυγος μου έχουμε Κορινθιακή καταγωγή.

Όμως, είχα την τύχη να έχω Γυμνασιάρχη τον άριστο άνθρωπο και εκπαιδευτικό κ. Τρύφωνα Κωστούρο από το Κάτω Διμηνιό, ο οποίος όπου και να μας πήγαινε εκδρομή Μιστρά, Επίδαυρο, Μυκήνες, Ολυμπία ……….., μας περνούσε πρώτα από το Διμηνιό και μετά συνεχίζαμε για τον προορισμό μας.

Τότε στην εφηβεία, όλες μας γεμάτες όνειρα και ελπίδες (διότι το Γυμνάσιο ήταν θηλέων), μαγευτήκαμε από τα χρώματα και τα αρώματα της Κορινθιακής γης.

Στα επόμενα χρόνια οι επισκέψεις ήταν συχνές και οικογενειακές μέχρι που το 1976 επιλέξαμε με τον σύζυγό μου να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στον τόπο αυτό που τόσο αγαπήσαμε. Μετακομίσαμε και όπως ήταν φυσικό μεταφέραμε και την δραστηριότητά μας.

Με το πέρασμα του χρόνου, αναπτύχθηκε, μεταξύ εμένα και των συμπολιτών μου, των συμπολιτών μου και εμένα, μια αμοιβαία εκτίμηση, σεβασμός και εμπιστοσύνη.

Τότε αισθάνθηκα ότι σε αυτό τον τόπο, πρέπει να βρω τον τρόπο να επιστρέψω ορισμένα από όσα μου προσφέρει.

Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά.

Το 1997 δέχθηκα την πρόσκληση του Θανάση Δασκαρόλη για συμμετοχή στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κορινθίας. Πίστεψα στην ιδέα, στην προσπάθεια και στάθηκα δίπλα του. Συμμετείχα σχεδόν σε όλες τις αυξήσεις Κεφαλαίου και διατηρώ όλα τα μερίδια μέχρι σήμερα.

Έκτοτε, και μέχρι το έτος 2006, συμμετείχα ενεργά σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, πλην της περιόδου που υπηρετούσα τους συμπολίτες μου ως Αναπληρώτρια Νομάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, χωρίς ποτέ να πάψω να παρακολουθώ, αδιάκοπτα και με ενδιαφέρον, τα τεκτενώμενα στην Τράπεζα.

Και απαντώ στο ερώτημα σας:

Διανύουμε μια από τις χειρότερες και πλέον αβέβαιες στιγμές, από καταβολής του σύγχρονου πολιτισμού. Στο κέντρο της Ευρωπαϊκής δίνης, έχει τοποθετηθεί και υποδεικνύεται συστηματικά η Ελλάδα. Η οικονομία μας, βιώνει – μεταπολεμικά – ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές. Οι μεριδιούχοι – επιχειρηματίες – πελάτες της Τράπεζας, ζουν και αντιπαλεύουν αυτές τις δυσκολίες. Επιβάλλεται συνεπώς, το Διοικητικό Συμβούλιο να ενισχυθεί με γνώση και εμπειρία.

2.Είστε μια δυναμική γυναίκα και επιχειρηματίας που με ότι καταπιαστείτε το φέρνετε άξια εις πέρας. Έχουμε δείγματα γραφής και στον τομέα της Αυτοδιοίκησης ως Αναπληρώτρια Νομάρχης Κορινθίας για τέσσερα χρόνια. Είναι και αυτή η συμμετοχή σας μια πρόκληση προσφοράς για εσάς?

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν είναι απλά πρόκληση προσφοράς. Είναι πρόσκληση και υποχρέωση όλων μας, εφόσον μπορούμε, θέλουμε και γνωρίζουμε τον τρόπο, να ασχοληθούμε με το σπουδαίο εργαλείο που ονομάζεται Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

3.Στις εκλογές αυτές υπάρχει πολιτική αντιπαλότητα?

Σε καμία συμμετοχή μου σε εκλογικό αγώνα, αλλά και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που ανελάμβανα, δεν ανέπτυξα ποτέ και με κανέναν, πολιτική αντιπαλότητα, ούτε με τους συνυποψηφίους, ούτε με τους συνεργάτες, ούτε με τους πολίτες.

Χαίρομαι, εκτιμώ και σέβομαι την αναμέτρηση πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς κύκλους, χωρίς κλίκες, χωρίς ομάδες και υποστηρικτές. Γι΄αυτό πάντοτε απευθυνόμουν στους φίλους συμπολίτες μου για υποστήριξη και με τιμούσαν πάντα. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω.

Πιστεύω πως η ιδεολογία είναι ατομική υπόθεση. Άλλωστε η πολιτική δεν έχει θέση σε αυτό τον θεσμό. Αν αυτό συμβεί, θα σήμαινε καταστροφή.

4.Τα προβλήματα των επιχειρήσεων μπορούν να λυθούν, η διαχείριση ενός πιστωτικού ιδρύματος μπορεί να λειτουργήσει, με κομματικές και πολιτικές αντεγκλήσεις ?

Αλλοίμονο αν συμβεί αυτό. Τότε το χάσαμε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει χώρος για ιδεολογίες, κομματικές, πολιτικές και πελατειακές σχέσεις.

Καταθέσεις και μερίδια της Τράπεζάς μας κατέχουν άτομα με διάφορες και διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, που όμως έχουν ένα κοινό στόχο: την ανάπτυξη της Τράπεζας.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, με αυτή την απλή κοινή λογική, όλοι ανεξαιρέτως, έχουν τα ίδια δικαιώματα στην Τράπεζα.

Τα κόμματα και οι πολιτικές, έξω από την Τράπεζα, εάν θέλουμε να πάμε μπροστά.

Οι οπαδοί τέτοιων φιλοσοφιών, καλά θα κάνουν, να πάρουν το στενό τους το μυαλό και τον εαυτό τους και να πάνε να λειτουργούν έτσι στις δικές τους επιχειρήσεις. Εκεί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Στην Τράπεζα επιβάλλεται αξιοκρατία, ισονομία, εντιμότητα, εργατικότητα και παραγωγικότητα.

5.Τα κριτήρια που θα υπερισχύσουν στην επιλογή των υποψηφίων, πρέπει να είναι η επιχειρηματικότητα και η καλή επιχειρηματική συμπεριφορά των υποψηφίων?

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενός Χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, και κυρίως των Συνεταιριστικών Τραπεζών, θα πρέπει να διαθέτουν :

Υγιές και ανοικτό μυαλό,

Σωστή κρίση και διορατικότητα,

Ευαισθησία,

Ευγένεια,

Εργατικότητα,

Συλλογικότητα,

Προσωπικότητα,

Ήθος, χωρίς αλαζονεία,

Θέληση και πηγαία διάθεση προσφοράς χρησιμοποιώντας σωστά και χρηστά το εργαλείο που καλούνται να διαχειριστούν,

Πρόθεση να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των άλλων όπως τα δικά τους,

να είναι μακριά από κόμπλεξ, μικρότητες και μικροσκοπιμότητες,

να έχουν διαγράψει μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία,

Προσόντα τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν και τα Στελέχη της Τράπεζας, ώστε να αντανακλώνται και να διαχέονται σε όλο το περιβάλλον της Τράπεζας.

6.Την δική τους προσωπική και επιχειρηματική αξιοπιστία μεταφέρουν στην τράπεζα οι υποψήφιοι, ενισχύοντας έτσι την εικόνα της και την δυναμική της?

Η τοποθέτησή μου συνδέεται με αυτά που σας απάντησα στο προηγούμενο ερώτημά σας.

Οι υποψήφιοι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα πρέπει να διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που σας απαρίθμησα λίγο πριν. Έτσι θα πρέπει να είναι, δεν συμφωνείτε;

Και βέβαια θα πρέπει η προσωπικότητα τους, η επαγγελματική τους πορεία, η κοινωνική τους ευαισθησία και το αίσθημα καθήκοντος, να λαμπρύνουν και να αναδεικνύουν την Τράπεζα. Όχι το αντίθετο ή το αντίστροφο.

Η Τράπεζα αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Δεν αποτελεί εργαλείο προβολής του εαυτού μας.

7.Ποια ήταν η πορεία της Τράπεζας μέχρι σήμερα. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Αν ναι ,ποιοι τομείς θα επιλέγατε και ποιες κινήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν?

Όπως σας ανέφερα, στάθηκα αδιάκοπτα και ενεργά στο πλάι της Τράπεζας έως και το 2006 που ανέλαβα καθήκοντα Αναπληρώτριας Νομάρχη και είχα τουλάχιστον την ηθική υποχρέωση να αφιερωθώ στην υπηρεσία των συμπολιτών μου, διότι για εμένα το «εκλέγεστε» σημαίνει να υπηρετείς τους πολίτες, όχι το αντίθετο.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η Τράπεζα διατήρησε την καλή της θέση και εικόνα.

Δεν είμαι όμως αυτή την στιγμή σε θέση να τοποθετηθώ με λεπτομέρειες, για το τι θα μπορούσε να είχε ή να μην είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, διότι απουσιάζω από το Διοικητικό Συμβούλιο σχεδόν έξι χρόνια.

Όμως μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς μου, συλλέγω στοιχεία που αφορούν αυτή την χρονική περίοδο και τα μελετάω διεξοδικά.

Όταν με το καλό μετά τις εκλογές της 13ης Μαίου 2012, συγκροτηθούμε σε Συμβούλιο, θα μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για κινήσεις.

Μπορώ όμως με βεβαιότητα να πω, ότι στόχος θα είναι η αύξηση των καταθέσεων και του κεφαλαίου της Τράπεζας.

8.Η πορεία των μεριδίων ποια ήταν. Είστε ικανοποιημένη από τις επενδύσεις που έγιναν?

Όλα είναι εξεταστέα. Συλλέγω και μελετάω τα στοιχεία. Άλλωστε άλλη είναι η πραγματικότητα του σήμερα και άλλη του χθες, του πέρσι και άλλη του αύριο. Την βιώνουμε καθημερινά στις Τράπεζες, στις επιχειρήσεις, στα σπίτια μας, στην Πατρίδα μας, στην Ευρώπη, Παγκοσμίως.

Ένας, συνολικός απολογισμός της τελευταίας 10ετίας, δείχνει ότι η αξία του μεριδίου αυξάνεται ετησίως κατά 7% και πλέον. Άρα έχει πάει καλά.

9.Ποιους στόχους έχετε θέση αν εκλεγείτε πρόεδρος?

Ασφαλώς έχω ένα όραμα για την Τράπεζα. Να συμβάλλω στην ασφαλή μελλοντική της πορεία για να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο που λέγεται Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

Πόσοι από τους στόχους του προγράμματος θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν, θα μας το αποκαλύψουν τα στοιχεία που μελετάω και το σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Το βέβαιο είναι ότι θα φροντίσω να πάμε την Τράπεζα ακόμη πιο μπροστά με αποφάσεις που θα λάβει συλλογικά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κινούμενοι με τα μέσα που διαθέτει η σημερινή Εθνική και Παγκόσμια πραγματικότητα.

Σημασία έχει να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την Τράπεζα στην θέση που της ανήκει.

10.Σίγουρα η επιτυχία της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της κορινθιακής οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας πόσο θα εργαστείτε γι αυτό?

Η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει έναν και μοναδικό σκοπό. Το συμφέρον της Κορινθιακής και Πελοποννησιακής επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Αυτός ήταν ο στόχος από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Τράπεζας, από το πρώτο μερίδιο και αυτός πρέπει να παραμείνει.

Είναι το εργαλείο των μεριδιούχων της. Οι μεριδιούχοι την δημιούργησαν, την στήριξαν και την ανέπτυξαν.

Είναι δυνατόν η επιτυχία της να εξυπηρετεί άλλο τι, εκτός από την περιφερειακή οικονομική μας κοινότητα;

Πιστεύω ότι η δημιουργικότητα, η παραγωγικότητα, η εργατικότητα είναι συστατικά της ιδιοσυγκρασίας μου.

Ο λόγος που έθεσα υποψηφιότητα ήταν αποκλειστικά και μόνο η ανάγκη που νοιώθω να προσφέρω στο ίδρυμα αυτό, προς όφελος των συναλλασσόμενων μεριδιούχων επιχειρηματιών.

11.Η εποχή που βιώνει ο κόσμος είναι πολύ δύσκολη πως θα μπορέσει η τράπεζα να βοηθήσει και να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο?

Δυστυχώς η εποχή μας είναι τρομερά δύσκολη. Τα δεδομένα της καθημερινότητας είναι ασταθή. Πρέπει μόνοι μας να αντισταθούμε στα ψυχολογικά βιώματα που τείνει να μας δημιουργήσει αυτό το κλίμα και να κρατηθούμε ψηλά, έτοιμοι να πολεμήσουμε, να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας.

Αν συνεχίσουμε να έχουμε όραμα, πρόγραμμα, ενδιαφέρον για τον πλησίον μας και το κοινωνικό σύνολο, τότε θα είμαστε άνθρωποι.

Όταν είμαστε άνθρωποι, λειτουργούμε και ως τέτοιοι. Με ευαισθησίες, αξιοπρέπεια και δίκαια κριτήρια. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το όφελος του ενός δεν θα πρέπει να βλάπτει τον άλλο.

Θα πρέπει όλοι οι μεριδιούχοι να τυγχάνουν των ίδιων δικαιωμάτων στήριξης εφόσον το χρειάζονται, με προϋπόθεση πάντοτε την ασφαλή διαχείριση των κεφαλαίων της τράπεζας, δηλαδή των χρημάτων των συνεταιριζόμενων μεριδιούχων, δηλαδή όλων μας.

Απαιτείται εργατικότητα, υπομονή, επιμονή, διαφάνεια και φιλαλήθεια ώστε να κτίσουμε και να διατηρήσουμε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, για να προοδεύουμε παραγωγικά και ανταγωνιστικά.

Έτσι έχω επιλέξει να εργαστώ και να λειτουργήσω. Το τονίζω, διότι αυτές είναι οι γραμμές και οι αρχές μου, για να τις γνωρίζουν όλοι οι φίλοι και οι συμπολίτες μου και εφόσον τους αρέσουν και συμφωνούν μαζί μου, τότε ας με ψηφίσουν. Να είναι σίγουροι ότι και πάλι, ούτε θα τους απογοητεύσω ούτε και θα τους προδώσω.

12. Τις τελευταίες εβδομάδες μάθαμε τα δυσάρεστα γεγονότα και εξελίξεις για τρεις Συνεταιριστικές Τράπεζες. Τι θα θέλατε να σχολιάσετε;

Όπως καταλαβαίνετε η ενημέρωση που έχω είναι γενική, δηλαδή από δημοσιεύματα και δελτία ειδήσεων. Γνωρίζω ότι τρεις Συνεταιριστικές Τράπεζες στερήθηκαν την Άδεια Λειτουργίας και τελούν υπό εκκαθάριση.

Δεν μπορώ να γνωρίζω του λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις πολύ δυσάρεστες ομολογουμένως εξελίξεις.

Αυτό που γνωρίζω, και ελπίζω πως όλοι γνωρίζουνε, διότι είναι δεδομένο και δημοσιευμένο, είναι πως το Τραπεζικό Σύστημα για την Διασφάλιση των Τραπεζικών Καταθέσεων, όπως αυτό εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, λειτούργησε άμεσα και σωστά.

Οι καταθέσεις και των τριών αυτών Συνεταιριστικών Τραπεζών – κοινές ή προθεσμίας – όλων των καταθετών μέχρι και το τελευταίο Ευρώ, μεταφέρθηκαν σχεδόν άμεσα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Ήδη οι λογαριασμοί και κατ΄επέκταση και οι επιταγές που είχαν συρθεί στους λογαριασμούς των καταθετών, κινούνται κανονικά.

13.Τι θα θέλατε να πείτε στους συνεταίρους εν όψει των εκλογών?

Ο λόγος που με οδήγησε να θέσω υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, είναι η πηγαία ανάγκη που αισθάνομαι να συνεχίσω να προσφέρω στον περιφέρειά μας και στην Τράπεζα.

Στους μεριδιούχους συνεταίρους, θα ήθελα να επισημάνω ότι, δεδομένων των συνθηκών επιβάλλεται να είμαστε όλοι, τώρα παρά ποτέ, πάρα πολύ προσεκτικοί, συνετοί και αυστηροί στις επιλογές και τα κριτήρια μας, για το ποιόν θα επιλέξουμε να εμπιστευθούμε να διαχειριστεί τις περιουσίες μας, τον κόπο μας, τις τύχες μας, τις δικές μας, των παιδιών, των εγγονιών μας.

Ο δεσμός με την Τράπεζα και η εκτίμηση που τρέφω προς τον θεσμό και τις αξίες που υπηρετεί, είναι άρρηκτος από ιδρύσεώς της, και επιθυμώ να παραμείνω κοντά της προσφέροντας εργασία για την πρόοδο και την ανάπτυξή της.

Θεωρώ πως διαθέτω τα προσόντα που απαιτούνται: γνώση, κατάρτιση, εμπειρία, υπευθυνότητα, διάθεση, πρόθεση.

Ζητώ από τους φίλους συνεταιριζόμενους-μεριδιούχους να μάθουν ποια είμαι, τον βίο και το έργο μου και να με εμπιστευτούν για ακόμη μία φορά, αναθέτοντας μου έργο προσφοράς στην Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου. Την πραγματικά δική μας Τράπεζα.

shares