ika

Συνεχίζεται η απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων –κυρίως ηλικιωμένων- που στήνονται από τις 3:00 τα ξημερώματα για να πάρουν σειρά να εξεταστούν από κάποιον γιατρό!

Μπορεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακούγεται τραγικό ή κωμικό, όμως στην Ελλάδα αποτελεί πια μια… συνήθεια και κάτι… απολύτως φυσιολογικό! Ασφαλισμένοι κάθε ηλικίας και κυρίως ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, με σοβαρά προβλήματα υγείας πολλές φορές, αναγκάζονται να περιμένουν από τις 3:00 τα ξημερώματα έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ Κορίνθου με ένα και μοναδικό… σκοπό: Να πάρουν το «μαγικό χαρτάκι» που θα τους οδηγήσει σε κάποιον γιατρό για να εξεταστούν! Το χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας για κάθε ειδικότητα που έχει υπηρεσία εκείνη τη μέρα. Οι άνθρωποι στήνονται εκεί από τα «άγρια χαράματα» για να προλάβουν να έχουν σειρά, αφού και οι γιατροί δεν εξετάζουν απεριόριστο αριθμό ασθενών, αλλά μέχρι κάποιο νούμερο. Οι υπόλοιποι… την άλλη φορά!

Αναμονή 7 ωρών για εξέταση 20 λεπτών!

Τι να πει κανείς και τι να γράψει μέσα σε λίγες σειρές γι΄ αυτή την τραγελαφική κατάσταση που βιώνουν συνάνθρωποί μας καθημερινά. Συνταξιούχοι, ανήμποροι, ηλικιωμένοι, ασθενείς, να περιμένουν από τις 3:00 το ξημέρωμα μέχρι και τις 9:00 ή 10:00! Εφτά ολόκληρες ώρες για μία εξέταση 20 λεπτών το πολύ! Σε άλλες χώρες, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με ένα απλό τηλέφωνο και ένα ραντεβού σε προκαθορισμένη ώρα και αυτό ήταν. Αλλά είπαμε: Σε άλλες χώρες. Όχι στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε μείνει ακόμα πολλά – πολλά χρόνια πίσω. Και όσο κι αν εξαγγέλλουν κάποιοι κατά καιρούς, αναβάθμιση των υπηρεσιών, μάλλον, ή μας κοροϊδεύουν «ψιλό γαζί» ή αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προδιαγραφές, τα μέσα, οι πρωτοβουλίες και η αποτελεσματικότητα. ΚΡΙΜΑ!

Δ. Πρωτονοτάριος:

Το 184 ακόμα δεν λειτουργεί

Να σημειωθεί ότι το 2006 λειτούργησε για δύο χρόνια το τηλεφωνικό ραντεβού μέσω του 184, ένα χρόνο αφότου είχε αναλάβει καθήκοντα ο σημερινός Διευθυντής κ. Δ. Πρωτονοτάριος και με δική του πρωτοβουλία. Αυτό όμως δυστυχώς δεν συνεχίστηκε, αφού η κεντρική διοίκηση υποχρέωσε το ΙΚΑ να το σταματήσει για να μπει το επίσημο κεντρικό 184 που όμως δεν μπήκε ποτέ μέχρι σήμερα για λόγους έλλειψης χρημάτων, με τα γνωστά αποτελέσματα. Σχετικά με το θέμα ο κ. Πρωτονοτάριος τόνισε: «Εμείς λειτουργήσαμε από το 2006 μέχρι και το 2008 το τηλεφωνικό ραντεβού, με δική μου πρωτοβουλία τότε και τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Όμως μας υποχρέωσαν να το σταματήσουμε γιατί θα έβαζαν το επίσημο 184. Έφεραν τα μηχανήματα, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω έλλειψης χρημάτων όπως είπε τότε η κυβέρνηση. Πρόκειται για τον αριθμό που κλείνουν ραντεβού οι ασφαλισμένοι σε γιατρό, ώστε να μην περιμένουν από τις 3:00 το πρωί για να πάρουν το λεγόμενο «μαγικό χαρτάκι». Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει αυτό να γίνει άμεσα».

Υπάρχει πλήρες ακτινολογικό στο ΙΚΑ αλλά… δεν έχουμε ακτινολόγο για να λειτουργήσει

Ένα επίσης σοβαρό θέμα που δυστυχώς διαρκεί πολύ καιρό έθιξε ο Διευθυντής του ΙΚΑ Κορίνθου. Ενώ υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπάρχει τεχνολόγος – ακτινολόγος για να μπορέσει να λειτουργήσει! Οι πολλές αιτήσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα προς τους αρμόδιους φορείς έπεσαν στο κενό με αποτέλεσμα το σύγχρονο μηχάνημα να «κοιμάται» στα γραφεία του ΙΚΑ. Απίστευτο; Κι όμως Ελληνικό! Όπως είπε ο κ. Πρωτονοτάριος, υπάρχει ακτινολόγος ο οποίος κάνει τα τρίπλεξ και τα υπέρηχα, αλλά δεν υπάρχει τεχνολόγος – ακτινολόγος για να κάνει τις ακτινογραφίες. «Έχουμε κάνει πάρα πολλές αιτήσεις προς τη διοίκηση για απόσπαση υπαλλήλων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευδοκιμήσει κάτι».

Related Posts