765

Πρωτία ανά τον κόσμο κατέχουν οι Ελληνίδες στο κάπνισμα, αφήνοντας πίσω τους γυναίκες από 187 χώρες. Σε μελέτη που καταγράφει την εξάπλωση του καπνίσματος τα τελευταία 32 χρόνια στην Ελλάδα,διαπιστώθηκε πως καπνίζει το 34,7% των ενήλικων γυναικών.

Η έρευνα «Καπνιστικές συνήθειες και κατανάλωση τσιγάρων σε 187 χώρες, 1980-2012» διεξήχθη από το αμερικανικό Ιδρυμα Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» («JAMA»). Μάλιστα, υπεύθυνη της μελέτης ήταν η ελληνίδα ερευνήτρια Εμμανουέλα Γκακίδου, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Δεν πιστεύω ότι οι Ελλάδα έχει τις περισσότερες καπνίστριες του κόσμου, ούτε ότι το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο, δηλαδή 34,7%», αντιτείνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.
Η βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι λόγω της διαρκούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, από τη μία πλευρά παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που καπνίζουν συστηματικά, όμως αυξάνεται ο απόλυτος αριθμός των καπνιστών και ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των 32 ετών και σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε κατά 25% και των καπνιστριών κατά 42%, όμως ο απόλυτος αριθμός των καθημερινών καπνιστών και καπνιστριών αυξήθηκε κατά 41% και 7% αντίστοιχα.

Ετσι, ενώ το 1980 κάπνιζε το 41% των ανδρών και το 10,6% των γυναικών του πλανήτη, το 2012 αυτά τα ποσοστά είχαν μειωθεί σε 31% και 6,2% αντίστοιχα. Στο μεταξύ όμως ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτινάχθηκε και έτσι σε απόλυτους αριθμούς εμφάνισαν αισθητή αύξηση τόσο οι καπνιστές, προσεγγίζοντας πλέον το ένα δισεκατομμύριο – από 721 εκατ. που ήταν το 1980, σε 967 εκατ. το 2012 – όσο και ο αριθμός τσιγάρων, των οποίων η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 26% μεταξύ 1980 και 2012.

 

shares