160141-14102500

Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (αρ. 2732/2014) ακυρώνει τις απολύσεις εργαζομένων της ΕΡΤ – τεχνικών που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο με δικηγόρο τη Ντορίνα Κορακά. Έρχεται, δε, οπως αναφέρει το tvxs.gr, μόλις μια μέρα μετά την μεταβίβαση στην Δικαιοσύνη των καταγγελιών για τις παράτυπες προσλήψεις στην ΝΕΡΙΤ και μερικές εβδομάδες ύστερα από την δικαίωση των 20 εργαζομένων της ΕΡΑ Ηρακλείου.

Η απόφαση ορίζει ότι οι απολύσεις των εργαζομένων είναι άκυρες, επιδικάζει κάποια ποσά – επί της ουσίας μισθούς – υπέρ των εργαζομένων για το διάστημα από την καταγγελία της σύμβασης έως σήμερα ενώ κρίνει ότι το ελληνικό δημόσιο έως διάδοχη κατάσταση της ΕΡΤ πρέπει να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εναγόντων τοποθετώντάς τους σε θέσεις με αντίστοιχα καθήκοντα και μισθούς.

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr, η δικηγόρος Ντορίνα Κορακά πρόκειται για μια απόφαση που αφορά μεν έναν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων θα μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί νομικά από όλους τους απολυμένους που είτε έχουν προσφύγει, είτε θα το κάνουν.

Το αρνητικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την Ντορίνα Κορακά, είναι ότι η απόφαση δεν είναι προσωρινά εκτελεστή κάτι που δίνει στο Δημόσιο την ευκαιρία να ασκήσει έφεση. «Το πιθανότερο είναι ότι έφεση θα γίνει. Η απόφαση, ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς είναι η πρώτη που ονομάζει ρητώς τις απολύσεις ως άκυρες».

Όσον αφορά τις 132 παράτυπες προσλήψεις στην ΝΕΡΙΤ η εισαγγελέας, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ζητώντας να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες σχετικά με τον διαγωνισμό, με βάση όλο το υλικό που αφορά όσα καταγγέλλονται για τον επίμαχο διαγωνισμό, αλλά και σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης για τη νομιμότητα και το αδιάβλητο των διαδικασιών του διαγωνισμού.

Την έρευνα θα διενεργήσουν οι Εισαγγελείς Αριστείδης Κορέας και Χαράλαμπος Λακαφώσης προκειμένου να διαπιστώσουν τη βασιμότητα των καταγγελλομένων και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

shares