romanos-630x400

Nα παρέμβει κάνουν έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Νίκο Ρωμανό  οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά:

Όπως είναι γνωστό, ο Νίκος Ρωμανός έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας διεκδικώντας την παροχή αδειών για λόγους σπουδών κατά τη διάρκεια της φυλάκισης που εκτίει, κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η σοβαρή κατάσταση της υγείας του και ο κίνδυνος για την ίδια τη ζωή του δεν μας επιτρέπει να σωπάσουμε. Ως λειτουργοί της δημόσιας Παιδείας, είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε νέο άνθρωπο που υπερασπίζεται το δικαίωμά του στη μόρφωση και υπέρμαχοι της αρχής ότι η Δημοκρατία πρέπει να διακατέχεται από ευαισθησία και ανεκτικότητα. Πάνω απ’ όλα, η Δημοκρατία δεν εκδικείται.

Ο Νίκος Ρωμανός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Ο αγώνας του προφανώς δεν αφορά μόνο στον ίδιον αλλά και στους προηγούμενους και επόμενους που αντιμετώπισαν ή θα αντιμετωπίσουν την αδιαλλαξία του κράτους, επειδή βγήκαν «εκτός γραμμής». Τέτοια αδιαλλαξία δεν αρμόζει στην κοινωνία που ονειρευόμαστε και διδάσκουμε στους φοιτητές μας.

Απευθύνουμε έκκληση στον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να προσφέρει μια διέξοδο ώστε να αποφευχθεί μια τραγωδία.

Πειραιάς, 2 Δεκ. 2014

Οι υπογράφοντες:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημήτρης, Επίκ. Καθηγητής

ΓΕΩΡΓΙΑΚΩΔΗΣ Φώτης, Καθηγητής

ΔΟΥΛΚΕΡΙΔΗΣ Χρήστος, Λέκτορας

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος, Αναπλ. Καθηγητής

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Γιάννης, Καθηγητής

ΚΑΝΑΤΑΣ Θανάσης, Καθηγητής – Κοσμήτορας Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

ΚΟΤΖΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Παναγιώτης, Λέκτορας

ΚΟΤΖΙΑΣ Νίκος, Καθηγητής

ΚΟΥΤΡΑΣ Μάρκος, Καθηγητής – Κοσμήτορας Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής

ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, Αναπλ. Καθηγητής

ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ Θεόδωρος, Καθηγητής

ΤΖΑΝΝΑΤΟΣ Ερνέστος, Καθηγητής – Κοσμήτορας Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Βασίλης, Καθηγητής

ΧΛΩΜΟΥΔΗΣ Κώστας, Καθηγητής

ΨΑΡΑΚΗΣ Μιχάλης, Επίκ. Καθηγητής

 

H A.Δ.Ε.Δ.Υ στηρίζει το Νίκο Ρωμανό

ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Όχι στην εκδικητική στάση της συγκυβέρνησης για τη μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Ν. Ρωμανό.

Εδώ και 20 ημέρες, ο Νίκος Ρωμανός, συμμαθητής και φίλος του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δίνει μια μάχη για τα αυτονόητα

δικαιώματά του: έχει προβεί σε απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές του άδειες για να σπουδάσει, την πρόσβασή του δηλαδή στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και η κατάστασή του βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η συγκυβέρνηση τον αντιμετωπίζει ως κρατούμενο φυλακών «τύπου Γ», πριν ακόμα αυτές δημιουργηθούν, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση που να τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη.

Ο εμπαιγμός, η ακραία αυθαιρεσία και η εκδίκηση της συγκυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανής: από τη μια επιτρέπει στο Ν. Ρωμανό να λάβει μέρος στις εξετάσεις, να πετύχει το ακατόρθωτο να εισαχθεί, δηλαδή, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τιμηθεί (τιμή που δε δέχθηκε) και από την άλλη, μέσω των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον εμποδίζει να παρακολουθήσει τα μαθήματά του και δεν του δίνει εκπαιδευτική άδεια.

Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού καθώς και του Ηρακλή Κωστάρη αποτελεί μάχη ενάντια στον κρατικό δεσποτισμό και αναδεικνύει το δικαίωμα που έχουν

όλοι οι κρατούμενοι στην αναβάθμιση των συνθηκών κράτησής τους.Η αντιδημοκρατική στάση της συγκυβέρνησης έναντι τους εντάσσεται στη

γενικότερο πλαίσιό των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν ως στόχο να πλήξουν εργαζομένους, άνεργους και συνταξιούχους, την ελληνική κοινωνία γενικότερα,κάθε μορφή αντίστασης και πάλης, τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα.

Το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί να χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες στο Νίκο Ρωμανό και στον Ηρακλή Κωστάρη όπως και σε όλους τους

φυλακισμένους που τη δικαιούνται, καθώς η Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλους και ουδείς δικαιούται να το στερεί από οποιονδήποτε.

Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ψήφισμα συμπαράστασης στο Νίκο Ρωμανό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΣΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ Ν. ΡΩΜΑΝΟ

Εκφράζουμε την απόλυτη και αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό και στηρίζουμε ολόψυχα το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του να λαμβάνει τις εκπαιδευτικές άδειες για να σπουδάσει στη Σχολή που έχει επιτύχει με Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ως άνθρωποι που εργαζόμαστε στο χώρο του πολιτισμού υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση όλων χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Καταδικάζουμε την εκδικητική και ανάλγητη στάση της Πολιτείας που αφήνει –τρεις βδομάδες τώρα-να κινδυνεύει η ζωή του Ρωμανού, επικαλούμενη νομικίστικες δικαιολογίες, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό.

Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και τους λέμε πως, αν ο Ν. Ρωμανός χάσει τη ζωή του, θα πρόκειται για δολοφονία με αυτουργό την ίδια την κυβέρνηση.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να δράσουν πριν είναι αργά, προς υπεράσπιση των βασικών αρχών και αξιών των ανθρώπινων δικαιωμάτων έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό το δίκαιο αίτημα του απεργού Ν. Ρωμανού να σπουδάσει.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ