taxisnet1-620x320-620x320

Aνεβαίνουν από σήμερα το βράδυ στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με μειωμένο φόρο κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή για περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Αυτοί οι φορολογούμενοι όπως αναφέρει το Euro2day δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να τσεκάρουν τα εκκαθαριστικά τους και αν ορισμένοι διαπιστώσουν στο τέλος της διαδικασίας ανάρτησης των εκκαθαριστικών έως αύριο το βράδυ, ότι δεν τους έχουν περάσει τις εκπτώσεις, θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους. Αν έχουν πληρώσει ήδη κάποιο μέρος της συνολικής οφειλής και δικαιούνται έκπτωση 50% αυτόματα οι επόμενες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν, ενώ αν έχουν εξοφλήσει το φόρο και δικαιούνται είτε έκπτωση είτε απαλλαγή, οι επιπλέον πληρωμές θα τους επιστραφούν.

Οι μειώσεις αφορούν εισοδηματικά αδύναμους. Με κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, η έκπτωση που χορηγείται είναι από 50% έως και 100%. Η πλήρης απαλλαγή ισχύει μόνο για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτρεξε εκτεταμένες διασταυρώσεις των εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων.

Ποιοι κερδίζουν λιγότερο φόρο

Οι σχετικές διατάξεις νόμου, όπως τροποποιήθηκαν με την τελευταία τροπολογία στις αρχές Σεπτέμβρη ορίζουν ότι έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

Για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης και τα σχετικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxisnet το Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 με την ΓΓΔΕ να σχεδιάζει την παροχή παράτασης της αρχικής προθεσμίας της 30ης Νοεμβρίου έως και το τέλος Ιανουαρίου.

ΕΝΦΙΑ – Τι θα γίνει με αυτούς που χάνουν την έκπτωση

Τα… δάκτυλα σταυρώνουν στην Καραγιώργη Σερβίας, αναμένοντας το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, που θα αναδείξει εκείνους που δικαιούνται έκπτωσης ή πλήρους απαλλαγής. Εάν ο αριθμός εκείνων που θα ξεπεράσουν τον πήχη, λόγω των κοινωνικών επιδομάτων που εισπράττουν, είναι πενταψήφιος ή εξαψήφιος, τότε θα επιβεβαιωθούν όσοι επεσήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών έχουν άγνοια κινδύνου.

Κατ΄αρχήν, μπορεί τα προνοιακά επιδόματα να είναι όντως χαμηλά- όπως επιμένουν να αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- ωστόσο εάν οι δικαιούχοι έχουν και κάποια πρόσθετα εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε ο κίνδυνος να περάσουν πάνω από τον πήχη είναι μεγάλος και γίνεται μεγαλύτερος για όσους είχαν την ατυχία να πάρουν πέρσι αποζημίωση απόλυσης. Η τεχνοκρατική απάντηση στελεχών του υπουργείου είναι ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τίθενται τα εισοδηματικά όρια, ωστόσο όλους τους προηγούμενους μήνες που οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ είχαν γίνει… σημαία, ουδείς από το οικονομικό επιτελείο είχε διευκρινίσει ότι αυτές οι απαλλαγές δεν αφορούν στους φτωχούς αλλά στους πιο φτωχούς από τους φτωχούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν διαγνώστηκε το πρόβλημα, είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε οι κωδικοί του Πίνακα 6 του Ε1, όπου αναγράφονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα, να «σπάσουν» σε περισσότερους κωδικούς, προκειμένου το ΚΕΠΥΟ κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να εντοπίσει και να «προστατέψει» εκείνους που ξεπερνάνε τα εισοδηματικά όρια εξ αυτού του λόγου. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε για τεχνικούς λόγους, αφού ήταν χρονικά αδύνατο να αλλάξει το μηχανογραφικό σύστημα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα, πέρα από το επικοινωνιακό αυτογκόλ; Όπως διαφαίνεται και από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εντολή «άνωθεν» είναι να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα ήτοι να χάσουν εκπτώσεις και απαλλαγές άνθρωποι που εισπράττουν κοινωνικά επιδόματα. Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες αυτές οι περιπτώσεις που θα αναδειχθούν από την τρέχουσα εκκαθάριση, θα αντιμετωπιστούν ειδικά- πιθανώς με διάταξη νόμου- αλλά δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν νωρίτερα από το τέλος Δεκεμβρίου και μάλιστα αφού υποχρεωθούν να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στις κατά τόπους εφορίες.