0a75cc99e87499017020b70321097767 LΣφίγγει ο κλοιός προς την Ελληνική κυβέρνηση με το αυστηρό μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που στέλνει o Μ. Ντράγκι, με στόχο την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές.

Τη διακοπή της αποδοχής των ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σταματώντας σύμφωνα με την «ertopen» επί της ουσίας την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικοί τίτλοι θα πάψουν να είναι αποδεκτοί ως εγγύηση από τη λήξη της τρέχουσας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου 2015. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τον μηχανισμό του ELA για τη χρηματοδότηση της ρευστότητάς τους.

Η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα μέχρι σήμερα δεχόταν ως collateral τους ελληνικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν επενδυτική αξιολόγηση, όμως σύμφωνα με ανακοίνωσή της αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, διότι… «επί του παρόντος δεν είναι διασφαλισμένη η επιτυχής έκβαση του προγράμματος». Η ΕΚΤ νωρίτερα είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η παρούσα απόφαση δεν επηρεάζει την παράλληλη δομή χρηματοδότησης μέσω του ELA μέσω της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποία μπορεί να συνεχίσει να παίρνει έκτακτες ενέσεις ρευστότητας από εκεί.

Εντελώς τυχαία (;) νωρίτερα, σε τερματισμό της χρηματοδότησης σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφέρθηκε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στην «Handelsbatt». «Εάν η Ελλάδα αλλάξει μονομερώς τις συμφωνίες, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Τότε η Ελλάδα θα σταματήσει να λαμβάνει χρήματα και το κράτος δεν θα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτείται», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: Πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ’ αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα».

Το πρακτορείο «Reuters» επικαλείται έγγραφο της γερμανικής καγκελαρίας, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η ανάκληση προεκλογικών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το έγγραφο θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euroworking Group. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διαρρεόταν το βράδυ της Τετάρτης πως οι γερμανικές προτάσεις δεν είναι αποδεκτές.

Λίγο αργότερα ζητήθηκε από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, να τοποθετηθεί σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προ ημερών, ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να συμπιέζει χώρες που είναι στο μέσο μεγάλης ύφεσης. «Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος νίπτοντας ουσιαστικά τας χείρας του.

Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.