georgiadissss

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση φαίνεται να προκαλούν οι τριβές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου διαμήνυσε στο ΑΜΠΕ ότι το μέτρο τελεί υπό επανεξέταση, τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας ¨Άδωνις Γεωργιάδης επέμενε μέσω του ΣΚΑΪ στην εφαρμογή του, προκαλώντας το ΠΑΣΟΚ να φέρει δημοσιονομικό ισοδύναμο!

Ειδικότερα, ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ υφυπουργός Εργασίας τόνισε στο ΑΜΠΕ ότι «το ΠΑΣΟΚ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με την kathimerini.gr, προκειμένου να επανεξεταστεί και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Η συζήτηση γίνεται βεβαίως δημόσια, αλλά γίνεται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Πιστεύω να έχει θετική κατάληξη.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα είναι προς επανεξέταση και ως προς αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση. Θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να διευρυνθούν οι κοινωνικές κατηγορίες που εξαιρούνται. Για παράδειγμα δεν είναι ευκρινές κατά πόσο οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισόδημα, καλύπτονται από την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε για το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν χρειάζεται να αντιδικήσουμε. Αν το ΠΑΣΟΚ λεει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο έχουμε ψηφίσει δυο φορές, και το Νοέμβριο του 2012 και στο μεσοπρόθεσμο, πρέπει να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα για τα 110 εκατ. ευρώ . Δεν μπορεί να γίνεται με όρους τηλεοπτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης ο διάλογος, αλλά να γίνεται πρακτικά».

«Θα επανεξετάσουμε το 25ευρο» είπε πάντως στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος.

Να ανασταλεί τουλάχιστον η επιβολή του 25ευρου στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ στις συνταγές, ζήτησε από την πλευρά του μέσω του σταθμού μας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Απαντώντας μάλιστα στη δήλωσή Γεωργιάδη πως αν το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη διαφωνία του ας προτείνει ισοδύναμα μέτρα ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι μπορεί να εξευρεθεί αυτό το πόσο από το πρωτογενές πλεόνασμα και την παραοικονομία στο χώρο της Υγείας.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι το δημοσιονομικό ισοδύναμο του μέτρου -που αντιστοιχεί σε 40 εκατ. ευρώ- «μπορεί να βρεθεί από τα δεκάδες εκατομμύρια που εξοικονομήσαμε για την υγεία, ψηφίζοντας το πρόσφατατο νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η επιβολή των νέων χαρατσιών στην υγεία με τα 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο καθώς και η επιπλέον επιβάρυνση με 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων, είναι τα νέα άθλια μνημονικά μέτρα που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους πολίτες, ως καλωσόρισμα για το νέο έτος της «ανάπτυξης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο και να προσπαθεί ο κ. Γεωργιάδης με τις συνεχείς τηλεοπτικές του «παραστάσεις» να δικαιολογήσει τα έργα και τις ημέρες του στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνητικοί εταίροι ψήφισαν πανηγυρικά τα συγκεκριμένα μέτρα πριν λίγους μήνες ενώ τώρα υποκριτικά ως «τζάμπα μάγκες» εκφράζουν την αντίθεσή τους, δεν μπορούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι μοναδικός τους στόχος είναι η πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και η συνεχής οικονομική αφαίμαξη των πολιτών», προσθέτει η Κουμουνδούρου.

«Αν τους λείπουν χρήματα όπως επικαλούνται για τα νοσοκομεία, ας τα αναζητήσουν ανάμεσα στους μεγάλους φοροφυγάδες, στις μίζες, τις λίστες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά δημιούργησαν τα κόμματά τους και όχι στις τσέπες του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού χαρατσιού που επιβλήθηκε στην υγεία καθώς και για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα της ανάγκης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η εφαρμογή του μέτρου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία αποτελεί μία λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή», τονίζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι «δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων επιβαρύνει όλους τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η καθολικότητα της παροχής δωρεάν υγείας».

«Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή και να ακυρώσει την επιβολή του μέτρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για «καταστροφικό μέτρο» κάνει λόγο ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβας

«Η είσπραξη από την τσέπη του ασθενούς 25 ευρώ για την εισαγωγή του σε δημόσιο Νοσοκομείο είναι καταστροφικό μέτρο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβας

«Όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες χιλιάδες πολίτες που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αποφεύγουν να προσέλθουν σε δημόσιο Νοσοκομείο, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα ποσά που θα τους ζητηθούν. Η επιβολή του 25ευρου από 1ης Ιανουαρίου θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται», τονίζει σε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

«Για τα 50 εκατ. ευρώ που επιδιώκει η κυβέρνηση να εισπράξει από το μέτρο αυτό θα δαπανηθούν πολλαπλάσια ποσά για την καθυστερημένη νοσηλεία των ασθενών, με δραματικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού», αναφέρει, ενώ καταλήγει:

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε πως η δημόσια υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα, όπως άλλωστε επιτάσσει το σύνταγμα. Οι δηλώσεις του υπουργού υγείας ότι δήθεν το 25ευρω αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους είναι πομφόλυγες, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο 4093/12 που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Καλούμε τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε οργανωμένη αντίδραση, ώστε να ακυρωθεί τύποις και ουσία ένας ακόμη φραγμός στην πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Εξεδόθη η εγκύκλιος για το 1 ευρώ στα φάρμακα

Παράλληλα, εξεδόθη από το υπουργείο Υγείας η εγκύκλιος για χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή για τα φάρμακα, η οποία και θα πρέπει να καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς της χώρας από 8 Ιανουαρίου:

«Ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του

ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε

φαρμακοποιό».

Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται οι κατηγορίες ασθενών της

περίπτωσης Β. της παρ. 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ.

ΔΥΓ3(α)/οικ.104747 (ΦΕΚ 2883/Β/26-10-2012).

Η έναρξη ισχύος της παρούσης αρχίζει από 08.01.2014».