dhmotikokorinthou-650x250

Την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων υπό την Προεδρία του Χρήστου Χασικίδη, όπου λήφθηκαν αποφάσεις μεταξύ των οποίων σημαντικότερες ήταν οι εξής:

ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ 6ου Σ.Π. ΩΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

-Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, απόφαση που καταδικάζει τη μετατροπή αλλά και τη λειτουργία του 6ου Συντάγματος Πεζικού που βρίσκεται στο κέντρο της Κορίνθου, σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων, καταδικάζει απερίφραστα τις πρακτικές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη στάση που επέδειξαν απέναντι στους θεσμούς και του πολίτες.
Διαμαρτυρηθήκαμε και διαμαρτυρόμαστε γιατί:
– Ουδέποτε ερωτηθήκαμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ενέργεια αυτή, να μετατραπεί το 6ο Σύνταγμα Πεζικού Κορίνθου σε κέντρο κράτησης, «εν μία νυχτί» , «εν κρυπτώ» έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη λαϊκή βούληση και τη βούληση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης.
– Γιατί ο αρμόδιος τότε Υπουργός κ. Δένδιας παρά τις επίμονες προσπάθειές μας για συνάντηση – συζήτηση – έκθεση δεν δέχθηκε ούτε να μας ακούσει.
– Γιατί το συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση 400μ. από την κεντρική πλατεία και 50μ. από το μεγαλύτερο Σχολικό Συγκρότημα του Δήμου Κορινθίων.
– Διότι το στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού που εδρεύει στην πόλη της Κορίνθου, δεν περιλαμβάνεται στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης «Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών» το οποίο υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας έτυχε την έγκρισή της. Επίσης ο χώρος του Στρατοπέδου δεν πληροί τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε μορφή κέντρου κράτησης, είτε Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, είτε Κέντρου Κράτησης των υπό Απέλαση Αλλοδαπών.
– Για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των συνανθρώπων μας στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης.
– Ο Δήμος Κορινθίων θα διαμαρτύρεται – θα αντιστέκεται με κάθε τρόπο έως να κλείσει αυτό το παράνομο κέντρο κράτησης και να αποδοθεί στην Τοπική Κοινωνία και στην Αυτοδιοίκηση ο χώρος σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Νομού.
– Αντί να αναζητηθούν λοιπόν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της προσφυγιάς, έχει προκριθεί το μέτρο της δημιουργίας στρατοπέδων εξόντωσης των προσφύγων στην Ελλάδα -και εν προκειμένω στην πόλη μας- αδιαφορώντας για την προσβολή που προκαλεί αυτή η πρακτική στον πολιτισμό μας, θίγοντας βασικές ανθρωπιστικές αξίες. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο ρατσισμός δεν βλάπτουν μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά επιπλέον εθίζουν την κοινωνία στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων χωρίς δικαιώματα.
– Ζητάμε το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης μεταναστών σε όλη την επικράτεια

Τέλος ζητάμε να πάρουν θέση όλα τα πολιτικά κόμματα – οι βουλευτές του νομού – η κυβέρνηση που ήθελε τότε να παρουσιάσει ως προσωρινή λύση, την λειτουργία του κέντρου κράτησης μεταναστών.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

-Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 3852/ 10. Η Επιτροπή αυτή αποτελούμενη από Φορείς της Κορίνθου, έχει σκοπό να γίνει ο αποδέκτης των απόψεων των συμπολιτών μας σε θέματα που αφορούν τους κατοίκους του Δήμου μας. Με αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή θα συμβάλει στη κατανόηση και τη σύνθεση των απόψεων, συμβάλλοντας ουσιαστικά και δημιουργικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

shares