korinthos imerida photo-620x320

Με τη συμμετοχή των αιρετών και στελεχών των ΟΤΑ της περιοχής αλλά και πολιτών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 6 μ.μ. στο Αίθριο του Διοικητηρίου, Κροκιδά 2 T.K. 20100, Κόρινθος ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Κορινθίας».
Κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Κορινθίας) παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση «Σύμφωνο των Δημάρχων». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν:
-Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επίκεντρο την Π.Ε. Κορινθίας
-Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ωρίμανση/υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης
-Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας από τους πολίτες.
Στην εισήγησή του με τίτλο «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και η σημασία του για την Π.Ε. Κορινθίας» ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Γιώργος Πετρίτσης διαβεβαίωσε ότι «εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα ως Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, έχουμε ηθική υποχρέωση στη προώθηση του Συμφώνου. Ως συντονιστές αυτής της προσπάθειας , θα παρέχουμε κάθε στρατηγική καθοδήγηση, οικονομική και τεχνική υποστήριξη σε κάθε δήμο που επιθυμεί να ενταχθεί στο ‘Σύμφωνο των Δημάρχων’», πρόσθεσε ο κ. Πετρίτσης.
Ο Δήμαρχος Koρίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός αφού υπενθύμισε ότι ο δήμος Κορινθίων έχει υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων, τόνισε ότι «από την υλοποίηση των δράσεων που έχει προγραμματίσει ο δήμος, εκτιμάται ότι έως τα τέλη του 2020 θα έχει επιτευχθεί μείωση των εκπομπών CΟ2 κατά 16,9% στα δημοτικά κτίρια. Παράλληλα η εκτίμηση της μείωσης των εκπομπών CΟ2 που θα μπορούσε να προκύψει από τη δράση της αντικατάστασης των λαμπτήρων είναι της τάξης του 38,4%.»
Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης υποστήριξε ότι «το Σχέδιο Δράσης του Δήμου έχει θέσει στόχους όπως, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις δραστηριότητες εντός των ορίων του Δήμου κατά 23% από τα επίπεδα του 2008 έως το 2020. Τομείς δράσεις είναι τα Δημοτικά Κτήρια και Εγκαταστάσεις, ο οικιακός τομέας, ο τριτογενής τομέας και οι μεταφορές. Παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών CO2 επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας, η δημιουργία εξειδικευμένων και σταθερών θέσεων εργασίας, υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής για τους πολίτες, βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία», κατέληξε ο κ. Γκιώνης.
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ηλίας Ανδρικόπουλος εξέφρασε την πρόθεση του για συμμέτοχη του Δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων: «Επιδίωξή μας είναι με την κατάλληλη τεχνική στήριξη, να έχουμε μια ρεαλιστική και τεκμηριωμένη προσέγγιση, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με ορθή στόχευση, με άρτια οικονομοτεχνική μελέτη, με διασφάλιση πόρων, με ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και σε ένα σταθερό περιβάλλον που δεν «ασφυκτιά» από τους όρους της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Ανδρικόπουλος.
Ο Δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Καλαντζής αφού υπενθύμισε ότι «αυτή τη στιγμή το Σύμφωνο των Δημάρχων γνωρίζει ευρεία απήχηση σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς πάνω από 5.800 δήμοι σε όλη την Ευρώπη το έχουν υπογράψει, εκ των οποίων 106 από την Ελλάδα», αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του δικού του δήμου: «Ο Δήμος Νεμέας αναδεικνύοντας την ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευσή του προς την κατεύθυνση του βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού, έχει προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αναμένεται να αναπτυχθεί το Σχέδιο Δράσης προκειμένου να υποβληθεί στο Σύμφωνο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τα «χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας» μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΤΑ ΑΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Νίκος Χιωτάκης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα, τις δυνατότητες των ΟΤΑ για χρηματοδότηση από τρίτους αλλά και τον συνδυασμό όλων των παραπάνω χρηματοδοτικών μέσων.
«Το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Τεχνικό Επιμελητήριο», ήταν το θέμα της εισήγησης του Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., υποψήφιου διδάκτορα και Τεχνικού Συμβούλου γραφείου του συμφώνου των δημάρχων Τ.Ε.Ε. Κωνσταντίνου Λάσκου. Ο κ. Λάσκος επισήμανε ότι «το Τ.Ε.Ε. προκειμένου να σταθεί αρωγός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2012 «Γραφείο Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων (ΓΥΣΔ)», ενώ «επιπλέον από το Μάρτιο του 2013 το Τ.Ε.Ε. έχει οριστεί εθνικός συντονιστής του Συμφώνου». Παράλληλα αναφέρθηκε στις ενεργειακές επενδύσεις χωρίζοντας τα σε «έργα που παράγουν έσοδα» (φωτοβολταϊκά, Σ.Η.Θ., τηλεθέρμανση) και «έργα που μειώνουν έξοδα μέσω ενεργειακής αναβάθμισης» (οδοφωτισμού, κτιρίων, εγκαταστάσεων-πισίνες κτλ, στόλου).
Τέλος, ο Γιώργος Γιαννακίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc ανέπτυξε «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τι προβλέπει και ποια τα αποτελέσματα / Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία από το Σύμφωνο των Δημάρχων». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, για την υλοποίηση του ΣΔΑΕ είναι «σημαντική η συμμετοχή των τομέων που είναι έξω από τις δομές της Περιφέρειας και των Δήμων (οικιακός, τριτογενής, ιδιωτικές μεταφορές). Επίσης είναι καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων». Επιπλέον, ο κ. Γιαννακίδης μίλησε για τη σημασία αφενός της εκμετάλλευσης των χρηματοδοτούμενων Εθνικών-Κοινοτικών δράσεων αλλά και αφετέρου των ΑΠΕ στην επίτευξη του στόχου.

shares