156806-dddd

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης το Σάββατο να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών και των εγκαταστάσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ήδη έχουν αρχίσει να τυπώνονται τα φύλλα πορείας. «Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί» ανακοίνωσε απόψε η ΓΕΝΟΠ, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που «ντύθηκε στο χακί» και με ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα επιστρατεύει τους απεργούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στην κατάτμηση και το ξεπούλημά της. Η επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει με τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας», σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής, Δημήτρης Στρατούλης.

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί» τονίζει με σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ. «Καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε λύνονται τα προβλήματα. Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων, είναι δίκαιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από το λαό μας.», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι οι οποίοι εδράζονται στο κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας» καταλήγει.

«Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε. Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κούικ, δήλωσε: «Άραγε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κάνει την επίταξη «υπερασπιζόμενη», έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της «δικαίωμα», με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, την ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας; Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στην απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου».

ΓΕΝΟΠ: Παράνομη η επιστράτευση

«Κανένας εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν είχε παραλάβει φύλλο πορείας μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Κώστας Κουτσοδήμας, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το απόγευμα του Σάββατο. Σε ερώτηση για τα φύλλα πορείας που πρόκειται να επιδοθούν, απάντησε ότι «το σωματείο δεν μπορεί να τους καλέσει να παρανομήσουν».

Παράλληλα χαρακτήρισε παράνομη την επιστράτευση λέγοντας ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, ενώ επισήμανε ότι δεν υπήρξε ουδέποτε πρόβλημα επάρκειας στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. «Δώσαμε ένα δίκαιο αγώνα με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας», κατέληξε.

Στο μεταξύ, για την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι μετατέθηκε η σύγκληση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση επιστράτευσης

Το πρωί του Σαββάτου η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε σε δήλωσή της: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Συγκυβέρνηση εναντίον απεργών

«Η κυβέρνηση δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Ούτε ο ελληνικός λαός», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου. Η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει σε μια υποκινούμενη φωνασκούσα μειοψηφία να επιβάλλει την άποψή της, να πλήξει την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, ούτε να ταλαιπωρήσει τους Έλληνες πολίτες», συμπληρώνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος ανέφερε, μιλώντας στον Σκαϊ, ότι «το μέτρο της επίταξης δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά είναι αναγκαίο και η χώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω» και πως «η εποχή που η κάθε συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να συγκυβερνήσει παρήλθε. Όσοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί αυτό κάνουν λάθος… η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τάσσεται με την κυβέρνηση, είναι βαθιά γελασμένοι».

«Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν».

Προς συνέχιση των κινητοποιήσεων

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Αδαμίδης, η συνέχιση του αγώνα δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους, όταν υλοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών τους που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.

Προηγούμένως, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική και διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Επίσης τέθηκε εκτός λειτουργίας, με πρωτοβουλία των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, η μονάδα στον ΑΗΣ Καρδιάς. Οι μονάδες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας είναι συνολικά 14.

Στο μεταξύ, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος κάλεσε τους εργαζομένους στη ΔΕΗ να σκίσουν τα φύλλα πορείας αν φθάσουν στα χέρια τους. «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να πετάξουμε τα φύλλα πορείας και θα προτείνω στους εργαζομένους της ΔΕΗ να τα σκίσουμε γιατί χωρίς εμάς… γρανάζι δεν γυρνά. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια» σημείωσε μιλώντας στον Alpha. tvxs.gr

shares