dedes-2-650x250

Η Πελοποννησιακή Συνεργασία και τα στελέχη που την υποστηρίζουμε:
Προωθούμε ένα ανοιχτό και συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης της Περιφέρειας στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης και τα καθημερινά του προβλήματα. Στόχος μας η αυτόνομη, συλλογική, ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση και με συναινετικές αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες. Ένα ανοιχτό κάστρο, στα τείχη του οποίου οι πολίτες θα νιώθουν ασφάλεια και θα βρίσκουν αλληλεγγύη.
Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και ενισχύουμε τη δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών. Η οργάνωση των πολιτών σε φορείς παρέμβασης που υποχρεώνουν τους παραδοσιακούς θεσμούς να τον λαμβάνουν υπόψη άμεσα και καθημερινά, είναι μια νέα μορφή δραστηριοποίησης, που καταξιώνεται στην πράξη μέρα με τη μέρα.
Αναδεικνύουμε ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες στη χάραξη των προτεραιοτήτων της πολιτικής της Περιφέρειας, αλλά και για τον έλεγχο της Περιφερειακής Αρχής.
Υποστηρίζουμε την διοργάνωση τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων. Εξασφαλίζουμε σε όλους τους πολίτες την πρόσβαση στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και ενημέρωση, ώστε να γίνεται δυνατή η συμμετοχή τους με ίσους όρους.
Συνδέουμε την Περιφερειακή Διοίκηση με κάθε μορφής συλλογικότητες κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση των διοικητικών λειτουργιών και την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ορίζουμε την διαφάνεια και τη λογοδοσία ως απαράβατη συνθήκη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν αποδεχόμαστε καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.
Προτάσσουμε την ανάγκη για ανάπτυξη ενός διεκδικητικού πλαισίου με την κεντρική εξουσία. Η αυτοδιοίκηση, για να μείνει ζωντανή, πρέπει να δίνει συνεχείς μάχες διεκδίκησης πόρων και αρμοδιοτήτων. Για να γίνει τοπική κυβέρνηση, πρέπει να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο συνεχούς διεκδίκησης. Ώστε να μεγαλώνει και να ενισχύεται, αντί να μικραίνει και να βουλιάζει.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα της περιφέρειας από πρώτο χέρι, γιατί τα ζούμε καθημερινά. Είμαστε παιδιά της Αυτοδιοίκησης και δεν ήρθαμε για να προσθέσουμε δυο επιπλέον γραμμές στο βιογραφικό μας.
Καταθέτουμε μια διαφορετική αναπτυξιακή πρόταση, ρεαλιστική κι εφαρμόσιμη, και όχι ασκήσεις επί χάρτου που κινούνται στη λογική των αυτοσχεδιασμών και των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων.
Διεκδικούμε την άρση της τεχνητής διαίρεσης του Μοριά (ενιαίας ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά ενότητας) σε δύο διαφορετικές διοικητικές αιρετές Περιφέρειες. Η αποκατάσταση της διοικητικής ενότητας της Πελοποννήσου είναι αναγκαίος όρος για την αναπτυξιακή απογείωση σε όλα τα επίπεδα.
Σχεδιάζουμε το πλαίσιο προαγωγής και εκσυγχρονισμού της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Για να υποδεχτούμε «σαν έτοιμοι από καιρό» την μετά και έξω από τα μνημόνια εποχή. Με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς της (αγροτικός, βιομηχανία, μεταποίηση, τουρισμός κ.λπ). Με δημιουργία θέσεων, αλλά και προϋποθέσεων εργασίας. Για την Περιφέρεια της ανάπτυξης με εργασιακά δικαιώματα. Της δουλειάς κι όχι της δουλείας.
Ενδιαφερόμαστε για την βιώσιμη ανάπτυξη, όπου ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν θα έπεται, αλλά θα συνυπάρχει, ως προτεραιότητα, πλάι στην οικονομική εξέλιξη.
Οραματιζόμαστε μια Περιφέρεια πραγματικά ευρωπαϊκή. Με εξωστρέφεια και παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με ενίσχυση της διασύνδεσης με την Ευρώπη και λειτουργία γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προγραμμάτων.
Στηρίζουμε τον άνεργο, τον αδύναμο, τον περιθωριοποιημένο. Ιδίως σε εποχές βαθιάς οικονομικής ύφεσης και δυσπραγίας η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το τελευταίο οχυρό για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί όλοι διαισθανόμαστε πως χωρίς κοινωνική συνοχή, συνεργασία και ισότιμη διαχείριση των πόρων, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε στις νέες συνθήκες.
Δελτίο Τύπου