9066784952 cc0eabdc93 b

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, τώρα στη κρίσιμη πολιτική στιγμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έφερε την Παρασκευή στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχέδιο, με το οποίο διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και νομιμοποιούνται πρόσφατες (έως το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση.
Η σπουδή, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί σύμφωνα με το tvxs.gr, να περάσει το νομοσχέδιο εγείρει σειρά ερωτημάτων, ενώ η Ολομέλεια πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία το Σάββατο!
Σύμφωνα με καταγγελίες που κατέθεσαν την Πέμπτη το WWF Ελλάς αλλά και πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων για την προστασία του περιβάλλοντος, ο νέος νόμος επιχειρεί ουσιαστικά να καταργήσει τον ρόλο των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης. Ταυτόχρονα, νομιμοποιούνται οριστικά εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, λόγω επεμβάσεων οι οποίες στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη.
Βάσει του ίδιου νομοθετήματος, προβλέπεται αναμόρφωση του δασικού χάρτη, «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».
«Βροχή» αντιδράσεων
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρει τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» έχουν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με το WWF Ελλάς να απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν τουλάχιστον τις επίμαχες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Β’ του νομοθετήματος.
Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz, σε μια προσπάθεια να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση στη διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών Avaaz έχει ως εξής:Φίλοι και φίλες,

Αυτή τη στιγμή, ηκυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για να χαρίσει τα πολύτιμα δάση μας σεκαταπατητές, ενώ τα ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος. Μόνο ένατεράστιο κύμα αντίδρασης από εμάς τους πολίτες μπορεί να σταματήσει τοξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας μας που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Αν το νομοσχέδιο περάσει, εκτιμάται πως θα νομιμοποιηθούνπάνω από ένα εκατ. στρέμματα καταπατημένου δάσους – αλλά επίσης θα ανοίξει το δρόμο για νέες καταπατήσεις.Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και Ν.Ταγαράς έχουν την πολιτική δύναμη να αποσύρουν το δασοκτόνο νομοσχέδιο, αλλάελπίζουν ότι με όλα τα μάτια στραμμένα στην εκλογή του νέου Προέδρου, το σχέδιότους θα περάσει απαρατήρητο.Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι δύοΥπουργοί σ’αυτή την προεκλογική περίοδο εντυπώσεων είναι μια δημόσια κατακραυγήπου θα ξεσκεπάσει το σκάνδαλο. Ας τους τηδώσουμε λοιπόν!

Μας μένουνμόνο 24 ώρες – αν χιλιάδες από εμάς ενώσουμε τις φωνές μας τώρα και δημιουργήσουμε ένα κύμα αντίδραση από κάθεγωνιά της Ελλάδας, θα τραβήξουμε την προσοχή των ΜΜΕ και θα αποδείξουμε στουςΥπουργούς πως το ξεπούλημα των δασών μας θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστοςκαι για τους ίδιους και για τα κόμματά τους. Η δύναμή μας είναι στον αριθμόμας. Κάνε κλικ παρακάτω για να υπογράψεις για την προστασία των δασών μαςκαι διάδωσέ τοσε φίλους και γνωστούς – μέλη και συνεργάτες του Avaaz θα παραδώσουν τις υπογραφές μπροστά στα ΜΜΕ πριν τη ψηφοφορία:

Με πρόφαση την ανάπτυξη, η κυβέρνηση μ’αυτότο νομοσχέδιο-έκτρωμα ουσιαστικά επιβραβεύει την παρανομία, τους καταπατητέςκαι τους εξυπνάκηδες πουεπί δεκαετίες καταχρώνται το φυσικό πλούτο της χώρας μας εις βάρος εκατομμυρίωνπολιτών. Ήρθε λοιπόν η ώρα να χαράξουμε τα όρια της ανοχής μας ακριβώς εδώ καινα βάλουμετέλος στη διαιώνιση αυτήςτης νοοτροπίας.

ΤαΕλληνικά δάση έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια ιστορίας καιτώρα είναι η δική μας σειρά να ενώσουμε τις φωνές μαςγια να διαφυλάξουμε τηφυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.Ημόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι εμείς. Υπόγραψε τώρα και διάδωσέ το στους πάντες– μας μένουν μόνο λίγες ώρεςπριν τεθεί το σχέδιο νόμου για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Πριν μερικούς μήνες,όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να ξεπουλήσει τις Ελληνικές παραλίες, 150.000 απόεμάς ενώσαμε τις φωνές μας και δημιουργήσαμε μια πρωτοφανή διαδικτυακήκατακραυγή που ξεσκέπασε το σκάνδαλο, δημιούργησε διεθνή θύελλα αντιδράσεων κιανάγκασε τελικά την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Έτσισώσαμε τις παραλίες μας – και τώρα μπορούμε να το επαναλάβουμε για νασώσουμε τα δάση μας, αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

Με ελπίδα,
Σπύρος, Luis, Pascal κιολόκληρη η ομάδα του Avaaz

shares