ανάρτηση από το Κτηνιατρικό Κέντρο Κιάτου

Covid-19- Κατοικίδια Ζώα- Νεότερα Δεδομένα

Σε σχετική ενημέρωση από τις επίσημες αρχές του Βελγίου, στην Λιέγη φέρεται να παρουσιάστηκε το πρώτο παγκοσμίως, κρούσμα ζώου συντροφιάς (γάτας) που εκδήλωσε αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα παρόμοια με του ανθρώπου που νοσεί από COVID-19. Ο ιός απομονώθηκε στα κόπρανα της γάτας. Τρόπος μετάδοσης θεωρείται ότι έγινε από τον κηδεμόνα του, που νοσούσε.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, στο Hongkong, δύο σκύλοι διεγνώσθησαν να φέρουν στο τρίχωμά τους και τα ρουθούνια τους τον ιό, αλλά δεν νόσησαν. Απλά, είχαν πάνω τους τον ιό, όπως θα μπορούσε να συμβεί και με απλά αντικείμενα στον χώρο ενός ανθρώπου-ασθενούς.
Σίγουρα, ακόμα μαθαίνουμε, για τη συμπεριφορά του ιού αυτού!
Όμως, ενδεχόμενη μετάδοση από ζώο συντροφιάς σε άνθρωπο ΔΕΝ έχει αναφερθεί. Δείχνει όμως πιθανή, για πρώτη φορά, η μετάδοση ΑΠΟ ΆΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. Το συγκεκριμένο περιστατικό στο Βέλγιο θα διερευνηθεί περαιτέρω και αναμένεται περισσότερη πληροφόρηση. Η υπεύθυνη στάση όλων όσων έχουν κατοικίδιο απαιτεί να αποφεύγεται η κοντινή επαφή με το πρόσωπο του ζώου, την αποφυγή γλειψίματος, αλλά και χρήση μάσκας από τον πιθανό φορέα ή νοσούντα άνθρωπο.
Όπως έχουμε συμβουλέψει και σε προηγούμενη ανάρτηση μας, όπως προσέχουμε όταν έχουμε συμπτώματα και τον ιό για τους οικείους και τους συνανθρώπους μας για την αποφυγή μετάδοσης, έτσι προσέχουμε και για τα κατοικίδια μας.
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγουμε να μας γλείφουν, καθαρίζουμε σχολαστικά τις πατούσες μετά από βόλτες, δεν αφήνουμε να τα χαϊδεύουν άτομα που δεν γνωρίζουμε.
Δείτε αναλυτικά όλη την πληροφόρηση εδώ: https://www.makthes.gr/koronoios-giati-prokalei-anisychia-i…