148528-boudouris

Στους λόγους για τους οποίους επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη καθώς και τις αντιδράσεις που προέκυψαν στο εσωτερικό του κόμματος, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Οδυσσέας Βουδούρης μιλώντας στο tvxs.gr.

Της Μαρίας Δημητροπούλου

Η ανακοίνωση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις Περιφέρειες σηματοδοτεί και την έναρξη μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Πως αξιολογείτε το διακύβευμα αυτών εκλογών;

Είναι διπλό. Σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στους δήμους κρίνεται η καθημερινότητα των πολιτών. Ο δήμαρχος είναι αυτός που καλείται να λύσει τα πρακτικά προβλήματα της πόλης του για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών. Το κάνει βέβαια με πολιτικές αναφορές. Και έτσι περνάμε στο δεύτερο επίπεδο, το περιφερειακό. Οι εκλογές του Μαΐου, περιφερειακές και ευρωεκλογές, θα είναι οι προκριματικές για τις εθνικές εκλογές οι οποίες δεν θα αργήσουν. Και όσο πιο ηχηρό είναι το μήνυμα στις πρώτες, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθουν οι δεύτερες.

Για πιο λόγο θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να σας προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο;

Η Πελοπόννησος είναι μια δύσκολη περιφέρεια, με συντηρητική πλειοψηφία. Μια στενά κομματική υποψηφιότητα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα περιόριζε τις φιλοδοξίες σε μια απλή καταμέτρηση των δυνάμεών του. Επίσης, σε εθνικό επίπεδο, είναι δεδομένο ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί μια στρατηγική που να καταρρίψει το κυβερνητικό επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος και δεν έχει συμμάχους. Από την πλευρά της, η Κοινωνία Πρώτα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός ευρύ αντιμνημονιακού μετώπου, προοδευτικών, δημοκρατικών, οικολογικών, αριστερών δυνάμεων. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχτηκα την πρόταση.

Συνδέετε το άνοιγμα αυτό με την επίθεση που σας έγινε εκ μέρους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ;

Προφανώς. Η βιαιότητα αυτής της επίθεσης, ακόμα και η παραποίηση των δηλώσεών μου, μαρτυρούν την έντονη ανησυχία του μνημονιακού τόξου. Φανταστείτε η κυβέρνηση να χάσει την Πελοπόννησο, προπύργιο της ΝΔ. Ο συμβολικός χαρακτήρας μιας τέτοιας ήττας θα ήταν δυσβάσταχτος για την κυβέρνηση και καταλύτης εξελίξεων.

Και οι αντιδράσεις που προέρχονται μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι δεδομένο ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το θέμα των συμμαχιών. Οι αντιδράσεις που αναφέρετε σχετίζονται με το θέμα αυτό. Δεν τις θεωρώ προσωπικές. Και τις καταλαβαίνω ως ένα βαθμό. Στο βαθμό που εκφράζονται στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής διαδικασίας πριν τη δημοκρατική λήψη συλλογικών αποφάσεων. Με κάθε σεβασμό προς όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι αν υπερβούν αυτό το όριο, ζημιώνουν πρωτίστως το ίδιο τους το κόμμα. Δίνουν, άθελά τους βέβαια, τροφή στον κοινό μας αντίπαλο.

Στο πλαίσιο που αναφέρατε, πως θα πορευτείτε και με τι προσδοκίες;
Ο στόχος είναι το βράδυ των εκλογών να βαφτεί ο χάρτης της Πελοποννήσου με τα χρώματα της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «κερδίσαμε στην Πελοπόννησο». Αυτό είναι δύσκολο αλλά εφικτό, αν σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μαζί με όλους τους συμμάχους του, δώσει την μάχη χωρίς δεύτερη σκέψη. Με αυτή την προϋπόθεση, αυστηρά με αυτήν, θα δώσω τη μάχη για να κερδίσουμε.