9318c4d0d2168eed0e4cf5d139c7bb54 L

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Η πολυαναμενόμενη στην Ελλάδα ταινία αναφέρεται στο «μαύρο» της ΕΡΤ. Η Μάχη Νικολάρα, παρακολούθησε σε δημοσιογραφική προβολή την ταινία και σχολιάζει:

Από το απόγευμα της 11ης Ιουνίου και για μήνες μετά, βλέπαμε, νιώθαμε, αντιλαμβανόμασταν σε ανύποπτες στιγμές δίπλα μας τον Γιώργο Αυγερόπουλο και τους συνεργάτες του. Αθόρυβα, σχεδόν χωρίς να τους βλέπεις, αλλά με τον πάντα διεισδυτικό φακό τους κατέγραφαν βλέμματα, συζητήσεις, γεγονότα, και εκείνη τη γλώσσα του σώματος που μόνο ως θεατής καταλαβαίνεις. Κατέγραφαν μια ιστορία … την ιστορία μας που έμελλε να είναι μια από τις μελανότερες στην νεότερη ιστορία της χώρας.

Στην δημοσιογραφική προβολή της ταινίας στην Αθήνα, λίγες ήμερες πριν την επίσημη πρεμιέρα της στην Ελλάδα στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Αυγερόπουλος έδωσε το στίγμα της νέας του δουλείας:

«Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας είναι μία ταινία η οποία χρησιμοποιεί την πιο ορατή, κατά τη γνώμη μου, περίπτωση που δείχνει ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης και το δεύτερο η ενημέρωση, ή το ανάποδο. Θέτει επίσης το μεγάλο δίλημμα για το ρόλο των δημόσιων τηλεοράσεων και των δημόσιων ραδιοφώνων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, και για το σκοτεινό τους μέλλον. Ένα τρίτο επίπεδο που μπορεί κάποιος να διαβάσει στην ταινία είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας και είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα.»

Η αφήγηση στο χαμένο σήμα της Δημοκρατίας ξεκινά από τις 11 Ιουνίου του 2013 και τελειώνει στις 7 Νοεμβρίου όταν τα ματ εισέβαλαν στο ραδιομέγαρο και το μετέτρεψαν από δημόσιο σε κυβερνητικό κτίριο με αστυνομική φρουρά. Η ταινία αρχίζει και τελειώνει δηλαδή με δυο εικόνες βίας και αυταρχισμού: τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναγγέλλει το μαύρο και τις δυνάμεις καταστολής να το επιβάλλουν 7 μήνες μετά. Οι χρόνοι για την προετοιμασία ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ που καταγράφει «ζωντανά» την ιστορία δεν επέτρεψαν την καταγραφή της συνέχειας: τα δελτία ειδήσεων στο δρόμο, την συνέχιση του τηλεοπτικού προγράμματος από την ΕΤ3 και των ραδιοφωνικών προγραμμάτων στην Αθήνα. Η τελική κόπια είχε ολοκληρωθεί πριν τις 7 Νοεμβρίου. Πρεμιέρα άλλωστε έκανε η ταινία στις 17 Ιανουαρίου όχι στην Ελλάδα, όπου το σήμα της Δημοκρατίας έχει χαθεί, αλλά στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου προβλήθηκε από τις δημόσιες τηλεοράσεις.

ertopen.com

«Μου προξενεί πόνο, να πω την αλήθεια, και είναι παράξενο το γεγονός ότι η δουλειά ενός έλληνα που έχει γυριστεί μάλιστα στην Ελλάδα να μην προβάλλεται στην Ελλάδα αλλά να κάνει πρεμιέρα στο εξωτερικό… Στην αναζήτηση μας για αίθουσα συναντήσαμε περίεργο κλίμα. Μας έλεγαν, «μη μας μπλέκετε με αντικυβερνητικές ταινίες». Ένας μου είπε «εγώ δεν το παίζω, περιμένω κάτι λεφτά από το υπ. Πολιτισμού».»

Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας θα κάνει επιτέλους πρεμιέρα στην Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη 19 Μαρτίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης όπου έχει προβλεφθεί και μια επαναληπτική προβολή στις 21 Μαρτίου

shares