kallisgiatros

Η διαδικασία για την εκλογή νέας περιφερειακής αρχής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκληρώνεται την επομένη Κυριακή 25 Μαΐου, χωρίς την συμμετοχή του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, που κατετάγη τρίτο, με ελάχιστη διαφορά από το δεύτερο μονομάχο της τελικής αναμέτρησης.
Οι θεσμοί καθορίζουν την διαδικασία και οι ψηφοφόροι αποφασίζουν με την ετυμηγορία τους ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Για άλλους η διαδικασία του δεύτερου γύρου, αφορά το «μη χείρον» και για άλλους το «βέλτιστον». Σε κάθε όμως περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών και συμφωνιών και ως εκ τούτου σεβαστό.
Πριν από τέσσερες εβδομάδες, Εμείς πολίτες από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και κουλτούρες με κοινή αγωνία για το μέλλον, παραμερίζοντας τα ελάχιστα που μας χώριζαν και ενισχύοντας τα πολλά που μας ενώνουν, ενωθήκαμε και δημιουργήσαμε την Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία με επικεφαλής τον κ. Δέδε. Οι μεγαλύτεροι από εμάς με αίσθημα ευθύνης για τα δεινά που συσσώρευσε στην πατρίδα η γενιά μας και οι νεώτεροι με έκδηλη την θέληση να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, σταθήκαμε απέναντι τόσο στα κομματικά μικροσυμφέροντα που ήδη έχουν αλώσει και τον νηπιακό χώρο της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης στα τρεισήμισι πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, όσο και στα φαινόμενα παραγοντισμού και αδιαφάνειας που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.
Με αντιπάλους μας τις συντεχνιακές νοοτροπίες, τον δεσποτισμό και τις άτολμες ηγεσίες που είτε δαιμονοποιούν την ιδιωτική πρωτοβουλία είτε καθαγιάζουν τον κρατισμό, τον προστατευτισμό και τις συνδικαλιστικές πρακτικές, καθορίσαμε τους άξονες της κίνησης μας, με γνώμονα αφενός την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας και αφετέρου την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και της Κορινθίας ειδικότερα. Συμμαχητές μας ήσασταν όλοι εσείς που αγκαλιάσατε τη προσπάθεια μας -που φαινομενικά ήταν πολιτικός πειραματισμός- και μας δώσατε την ευκαιρία να σταθούμε ισχυροί απέναντι στα «μηντιακά» και «δημοσκοπικά» δημιουργήματα που τελικά επικράτησαν.
Μέσα από αυτή τη πρωτόγνωρη διαδικασία που διαμορφώθηκε από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας για ανανέωση και διαδοχή, γεννήθηκε το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, από το οποίο θα καθοριστούν οι μελλοντικές πολιτικές και οι επόμενες ηγεσίες. Αυτοί που έχουν κυβερνήσει έχουν να παρουσιάσουν έργα. Εμείς που θέλουμε να διοικήσουμε παρουσιάζουμε «πράξεις» και είμαστε περήφανοι γιατί παρουσιάσαμε ψηφοδέλτιο πρωτόγνωρης ποιότητας, αντάξιο εξαιρετικών πολιτών. Ταιριάξαμε την πείρα με την νεανική δροσιά και τη γνώση με τη νεανική ορμή. Μιλήσαμε με πάρα πολλούς συμπολίτες μας, επιβεβαιώσαμε τις κοινές ανησυχίες μας και χαράξαμε τους άξονες δράσης για τις επόμενες δεκαετίες. Εμείς που κατοικούμε, εργαζόμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και επενδύουμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε αδρανείς και παρατηρητές. Και αυτό κάναμε. Το ότι δεν συνεχίζουμε στο δεύτερο γύρο δεν καταργεί το γεγονός ότι είμαστε ασυμβίβαστη δύναμη ευθύνης, ούτε αναιρεί την θέληση μας να είμαστε θεσμικά παρόντες – συλλογικά και προσωπικά – σε όλο το φάσμα της εξουσίας την οποία ελέγχουμε με όλα τα θεμιτά μέσα.
Η συζήτηση για το μέλλον της Πατρίδας και της Ευρώπης γίνεται από τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες, για το λόγο αυτό είναι ρηχή χωρίς συναίσθημα και δεν εκπέμπει αισιοδοξία. Αντίστοιχα ρηχή – από την πλευρά των αντιπάλων- ήταν και συζήτηση για το μέλλον της Πελοποννήσου, αφού δεν αναδείχθηκαν τα πραγματικά προβλήματα. Αυτά που με έφεραν απέναντι στους «μονομάχους» ισχύουν στο ακέραιο και μόνο ο καθαρός προγραμματικός λόγος θα με κάνει να αναθεωρήσω τις αρχικές μου εκτιμήσεις.
Το αποτέλεσμα, μας τιμά και δημιουργεί την βεβαιότητα ότι είμαστε υπολογίσιμη δύναμη ευθύνης, που δεν έσβησε την βραδιά των εκλογών. Προσωπικά η αποδοχή από τον σημαντικό αριθμό των ψηφοφόρων μου και η σχεδόν καθολική αποδοχή και επιλογή των συντοπιτών μου με συγκινεί και μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την Κορινθία και τη Νεμέα των ονείρων μου.
Τελευταία όλο και περισσότεροι μιλούν για τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ. Τι απορρίπτουν από την Παλιά Ελλάδα; Την ιστορία, τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τους γονείς που άφησαν παρακαταθήκες, αυτούς που πολέμησαν για τη πατρίδα, αυτούς που διαπρέπουν χωρίς την ανάγκη κομματικών σφιχταγκαλιασμάτων; Προφανώς τα απορρίπτουν όλα. Δεν απορρίπτουν όμως τους πραγματικούς αιτίους τις συμφοράς, δηλαδή τις νοσηρές νοοτροπίες και την καχυποψία για το ΝΕΟ που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Ευχαριστώ πολύ όλους όσους με εμπιστευτήκατε. Ευχαριστώ τον κ. Δέδε και την κα Σούκουλη για την ευκαιρία της συμμετοχής. Ευχαριστώ τους «επιτελικούς φίλους μου» για την αποτελεσματικότητα και την υπομονή σε όλες τις απαιτήσεις μου. Ευχαριστώ τέλος την Οικογένεια μου που με στηρίζει και με εμπνέει.
Το ταξίδι τώρα αρχίζει !!!!!!
Αριστοτέλης Δημ. Καλλής
(akallis@otenet.gr)

shares