48764

«Απόβαση»στην Αθήνα κάνουν  σε λίγες ώρες αγρότες από όλη την Ελλάδα, με τις οργανώσεις τους  να  βρίσκονται «επί ποδός»για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι προβλέψεις μιλούν για αυξημένη συμμετοχή τόσο των κτηνοτρόφων όσο και από τους εργαζόμενους  σε  άλλους τομείς,στους οποίους έχουν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής.

Στο συλλαλητήριο ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν και  οι παραγωγοί Λαϊκών Αγορών.

Επίσης, αύριο Τετάρτη, έχουν κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 13:00 έως τη λήξη της βάρδιας οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι, διά μέσου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

3a303c51578a1eea04084555681c916c XL

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαρούδας Ρίζος, εκτίμησε ότι «αναμένεται σημαντική συμμετοχή, σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

«Αγρότες από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία,έρχονται  στην Αθήνα , ακόμη και από την Κρήτη, ενώ έχουμε απευθύνει κάλεσμα να συμμετέχουν και άλλοι εργαζόμενοι. Μόνο από τη Θεσσαλία, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να κατέβουν γύρω στα 30 λεωφορεία». Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, τα μπλόκα της πανελλαδικής κινητοποίησης υπολογίζονται σε περίπου 40, σε όλη την Ελλάδα.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποφάσισαν και οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών.

Οι  αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι το αυριανό συλλαλητήριο, ενδεχομένως, να μην προμηνύει το τέλος των κινητοποιήσεών τους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Χαρίλαος Αρχοντής «με το πανελλαδικό, πανεργατικό συλλαλητήριο, αύριο στην Αθήνα, κορυφώνεται αυτή η φάση των κινητοποιήσεων. Συλλαλητήριο που αναμένεται να λάβει ευρύτερα παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης προμηνύει κλιμάκωση του αγώνα, γιατί οι αγρότες δεν θα γίνουν θυσία για το ευρώ και την ΚΑΠ».

Χαιρετισμούς στο συλλαλητήριο θα απευθύνουν  φορείς αγροτών από όλη τη χώρα και θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

AGROTESKORINTHIAS

Να σημειώσουμε πως οι αγρότες της Κορινθίας δεν θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση γιατί όπως δήλωσαν στην εκπομπή «ΜΑΖΙ» και στην Λίλυ Μουζάκη στο Axion tv , δεν θέλουν ο αγώνας τους να «καπελωθεί» από τα κόμματα ενώ υπάρχου διαφοροποιήσεις στα αιτήματα τους.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας μαζί με δέκα (10) ανεξάρτητους συλλόγους της Πελοποννήσου συνεδριάζουν την Τετάρτη 19 -2-14 όπου θα αποφασίσουν τις περαιτέρω στάση τους. Ενώ την Παρασκευή 21-2-14,  θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας όλα τα μπλόκα  και θα συναντηθούν στα α.λ.ε.α Τριπόλης.
Ο σύλλογος όρισε σημείο συνάντησης στο κρεοπωλείο του Ζάρκου στην περιοχή αρκούδα στις 9.00 ώστε να ξεκινήσουν προς Κόρινθο όπου θα συναντήσουμε και αγρότες από εκεί ώστε να μεταβούν όλοι μαζί στα διόδια Τριπόλης .

Αντίθετα οι κτηνοτρόφοι της Κορινθίας θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Αθήνας
Τα αιτήματα του αγροτικού συλλόγου Κορινθίας
Σε σχετική ανακοίνωση από τον αγροτικό σύλλογο Κορινθίας εκφράζονται τα αιτήματά τους τα οποία είναι:
«-Κατάργηση του από 1-1-2014 εφαρμοζόμενου φορολογικού νομοσχεδίου επί της αρχής και συζήτηση από μηδενική βάση, προκειμένου να παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις για την φορολογία των αγροτών.
-Κατάργηση του χαρατσιού στα αγροτεμάχια και στους βοσκότοπους.
-Μείωση της τιμής μονάδας αλλά και του Φ.Π.Α. των γεωργικών εφοδίων στα επίπεδα άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. όπως Ισπανία, Ιταλία. (Απελευθέρωση του επαγγέλματος των γεωπόνων με ασυμβίβαστο μεταξύ αυτού που συνταγογραφεί και αυτού που πουλάει το φάρμακο).
-Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, και κατάργηση του ειδικού τέλους Α.Π.Ε. από τα αγροτικά τιμολόγια.
-Φθηνό πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα και τους ανεμομείκτες, (επαναφορά στα επίπεδα τιμών του 2009).
-Χρήσεις γής και αναδιανομή ακαλλιέργητων εκτάσεων υπέρ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
-Δημόσιες επενδύσεις για άρδευση περιοχών που δεν διαθέτουν επαρκείς υδάτινους πόρους (Στιμάγκα και άλλες περιοχές της Κορινθίας).
-Να δοθούν άδειες διαμονής για εργασία σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών για την καλλιέργεια και συγκομιδή των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εκδίδεται εργόσημο, το κράτος θα είναι σε θέση να εισπράττει εππλέον ασφαλιστικές εισφορές, όπως επίσης θα μειωθεί το εργατικό κόστος και ο αγρότης θα μπορεί να τα εκπίπτει ως δαπάνη.
-Εξόφληση των παραγωγών από εμπόρους εντός το αργότερο 30 ημερών από την παραλαβή των προϊόντων. Κάλυψη μέσω εγγυητικών επιστολών τραπέζης. Καθιέρωση συμφωνητικού πώλησης προϊόντος όπου θα περιγράφεται η ημερομηνία κοπής, το ποσοστό αυτής και η τιμή.
-Επιδότηση αλλά και φορολογικά κίνητρα για την σύσταση μικρών και ευέλικτων ομάδων παραγωγών με σκοπό την απ’ευθείας διάθεση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
-Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 μέρες που είναι σήμερα στις 7-10 ημέρες, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος γιατί αυτό θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για την κτηνοτροφία όσο και για τους καταναλωτές. Να μην υπογράψει η κυβέρηση το ξεπούλημα της φέτας στον Καναδά ή σε άλλες χώρες.
-Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για ακαρπία.
-Προαιρετική ασφάλιση στον Ελγά και δυνατότητα ασφάλισης της παραγωγής από ιδιωτικές εταιρίες στην ελεύθερη αγορά.
-Να μην εκριζωθούν τα αμπέλια που δεν έχουν άδεια».

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, οι αγρότες καλύπτονται, ήδη, από τις βελτιώσεις στο φορολογικό τους, που ανακοινώθηκαν προ δεκαπενθημέρου.

Το μεσημέρι της Τρίτης, οι Σερραίοι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την Εγνατία Οδό Σερρών- Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, για περίπου μισή ώρα και πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία. Στην περιοχή, όπου βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή οι αγρότες με τα τρακτέρ τους παραταγμένα παραπλεύρως της Εγνατίας, υπάρχει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότεροι από 300 αγρότες, από διάφορες περιοχές του νομού, που στόχο έχουν να αφήσουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο των Κερδυλλίων, μέχρι εκπρόσωποί τους να συναντήσουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κάτι που, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Γιάννη Παναγή, αναμένεται να συμβεί την Παρασκευή.

shares